Link pagina copiat!
Calea spre o comunicare eficienta cu adolescentii
12 mai 2015
De ce sunt atat de usor iritabil?
15 mai 2015

Fie că e vorba de un eseu de făcut pentru şcoală, o problemă mai dificilă la şcoală sau o situaţie căreia nu reuşeşti să-i dai de cap, gândirea creativă te ajută întotdeauna în tot felul de situaţii.
Iată deci câteva metode pe care poţi să le foloseşti zilnic, scurte exerciţii de creativitare prin care să îţi dezvolţi gândirea creativă:

jocuri de cuvinte

Jocurile de cuvinte te ajută să-ţi dezvolţi capacitatea de a face asocieri logice în vocabularul tău

Jocuri de asociere a cuvintelor
Încearcă acest joc: deschide dicţionarul într-o pagină aleatorie şi alege un cuvânt. Scrie pe o foaie toate cuvintele care îţi vin în minte legat de acest cuvânt. Repetă asta cu alte 3-4 cuvinte, apoi încearcă să construieşti un catren (strofă din 4 versuri), folosind cuvintele din dicţionar.

Este un joc care îţi ajută nu doar creativitatea, dar te ajută şi să te concentrezi asupra unui singur lucru, într-un efort de memorie şi dezvoltare a conexiunilor pe care le faci între cuvinte.

Lasă-ţi imaginaţia să depăşească barierele
Sunt studii care spun că abilitatea noastră de a rezolva probleme este îmbunătăţită şi de felul cum privim un anumit eveniment. Avem posibilitatea să plasăm un eveniment sau o problemă undeva foarte departe în trecut, în viitor, sau într-o altă locaţie. Acest lucru ne ajută să ne întindem perspectivele şi să încercăm să vedem lucrurile şi altfel decât am face-o în mod obişnuit.
Încearcă să-ţi imaginezi cum ar arăta un Revelion în anul 2050, în New York şi lasă-ţi imaginţia să zburde.

Fă exerciţii în natură
Poate îţi aduci aminte de sentimentul plăcut când alergai în parc, inventând poveşti şi jocuri cu prietenii? Ai putea să recreezi acest sentiment prin diverse activităţi în aer liber. De la jogging, la diverse jocuri distractive (volei, badminton, şotron), a face puţină mişcare într-un spaţiu verde îţi pune la lucru nu doar sângele şi muşchii, dar îţi stimulează şi imaginaţia.

Creează-ţi în cameră un colţ creativ
Desemnează în camera ta un spaţiu pentru creativitate şi exploatează-l la maximum. Adaugă diverse obiecte ce ţi se par creative sau au legătură cu pasiunile şi hobby-urile tale. Bileţele cu proiecte pentru viitor sau colaje din diverse postere, reviste pe care le poţi personaliza după cum vrei. Dacă îţi vei face un obicei din a gândi la ceva creativ, de fiecare dată când te găseşti în acest loc, mintea ta se va obişnui să devină creativă ori de câte ori ajungi acolo.

Poveştile sunt cea mai bună sursă pentru dezvoltarea imaginaţiei, mai ales dacă sunt şi creaţie proprie.

Poveştile sunt cea mai bună sursă pentru dezvoltarea imaginaţiei.

Creează o poveste din poze la întâmplare
Intră pe un site unde ştii că găseşti poze, Piccsy, Pinterest, Flickr, 500px alege 3 – 5 poze, sau câte vrei tu şi creează o poveste care să aibă coerenţă, folosindu-te şi integrând elemente din toate pozele pe care le-ai selectat.
Poţi încerca acest exerciţiu fie pe o foaie, fie pe calculator. Dacă ai ceva abilităţi de editare foto, poţi încerca să-ţi personalizezi povestea adăugând diverse alte elemente în fotografii.

Ţi-am dat idei? Dacă ai pus în aplicare vreuna din aceste tehnici spune-ne şi nouă într-un comentariu, mai jos. Sau lasă-ne un link către rezultatul exerciţiului tău de imaginţie şi creativitate.

1 Comment

  1. Ligia spune:

    Foarte interesant, dupa parerea mea jucăriile constituie un rol important în creşterea şi dezvoltarea armonioasă a celor mici, le stimulează creativitatea si imaginatia. Fetita mea in varsta de 4 ani este pasionata de jucariile Playmobil, sunt extraordinare deoarece redau scene din viata reala. Cu aceste jucarii deprinde rapid abilităţi sociale, cognitive şi cu ajutorul cărora vă înţelege responsabilităţile unui adult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*