Link pagina copiat!
Ce poti invata in afara scolii
19 octombrie 2015
Cum sa depasesti dificultatile cu somnul
21 octombrie 2015

Prietenii, spre deosebire de rude, sunt acele persoane pe care poți să le alegi să facă parte din viața ta. De aceea este important să te înconjori de oameni alături de care să te simți bine, dar în același timp de la care să ai lucruri bune de învățat, să te încurajeze să fii mai bun și să fie alături de tine când ai nevoie.

O relație de prietenie este un dialog continuu, o relație în care respectul și tolerența sunt lucruri foarte importante. Avem câteodată tendința să facem anumite compromisuri, care nu ne reprezintă, pentru a face parte dintr-un grup de prieteni. Înainte să iei o astfel de decizie, ai grijă să te gândești întâi la riscurile la care te expui.

Analizează fiecare decizie pe care o iei în ceea ce îi privește pe prieteni. Încearcă să îți dai seama cum te poate influența în viitor și în ce măsura iei o decizie bună.

Nu accepta să faci compromisuri care te dezavantajează. Nu accepta condiții pe care nu le consideri în regulă, din partea prietenilor. Să te apuci de fumat sau să consumi alcool pentru ca cineva să fie prieten cu tine, nu înseamnă un început bun pentru o relație de prietenie din care să ai ceva de câștigat.

Iată câteva caracteristici ale unui prieten bun:

– Îi pasă de tine și ceea ce se întâmplă în viața ta, nu doar atunci când are nevoie de tine;

– Nu îi este teamă să-ți spună adevărul, chiar și atunci când este dificil;

– Te ascultă, atunci când ai nevoie, însă îți respectă și nevoia de confidențialitate;

– Te poți exprima fără rețineri, fără să-ți fie teamă că te va judeca, critica sau tachina inutil;

– Te susține în ceea ce-ți dorești și în obiectivele pe care ți le propui;

– Vă distrați împreună;

– Încearcă să te binedispună când ai o zi sau o dispoziție mai dificilă;

– Sărbătoriți împreună reușitele și este alături de tine într-un moment greu;

– Nu își oferă ajutorul condiționat, atunci când i-l ceri;

E bine ca fiecare dintre prietenii tăi să aibă cel puțin o parte din aceste calități. De asemenea, e bine ca la rândul tău să verifici dacă oferi aceste lucruri prietenilor tăi și în ce măsură ești un prieten bun. Prieteniile pot fi de mai multe feluri, având diverse nivele de apropiere. De asemenea, poți să ai prieteni care se pricep mai bine la a te susține într-un moment dificil, la a oferi un sfat, prieteni care sunt o companie mai bună și prieteni care se descurcă mai bine să-ți ofere sprijin emoțional.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*