Din ce in ce mai multi elevi si liceeni aleg să consume asa-numitele ”etnobotanice”, droguri sintetice interzise în România, din dorinta de a experimenta si de a fi cool. Sunt mii de stiri despre astfel de copii si tineri care au suferit de pe urma consumului de etnobotanice*. Pentru multi dintre ei efectele au fost devastatoare, nestiind la ce riscuri se expun: unii au ajuns in stare grava la spital, altii nu au mai putut fi salvati, din pacate.
”Nu e nimic cool in a priza/fuma/injecta chestii care au in compozitie otrava de sobolani sau acetona (pe langa multe alte substante cu efecte psihoactive)”, spune Patricia Krișan, expert în lucrul cu adolescenții la Centrul de Resurse pentru Adolescenți din Iași, care are si experienta unor astfel de cazuri din viata reala. Patricia a pregatit pentru voi cateva articole cu informatii utile despre riscurile consumului acestor substante interzise: ce sunt mai exact etnobotanicele, cum au aparut, ce se intampla in corpul si mintea noastra dupa consum si cum ne putem feri de ele.
Nu este deloc cool sa primesti vestea ca un tanar cu care ai lucrat si pe care ai ajuns sa-l cunosti si sa-l indragesti este internat in spitalul de psihiatrie, la sectia de dezintoxicare, din cauza consumului de etnobotanice. Este acelasi tanar care ti-a explicat cel mai bine ce inseamna sevrajul, ce inseamna sa fii dependent de droguri si sa nu mai ai vointa proprie. Acelasi tanar care, in spatele unei carapace aparent impenetrabile, ascunde o sensibilitate care te cucereste. Il cheama Bogdan si o sa va mai povestesc pe parcursul campaniei despre el.
Etnobotanicele nu sunt cool!
La inceput, cand au aparut, se considera ca sunt mai putin nocive decat drogurile “clasice” (heroina, cocaina, LSD, etc.). Tinerii le procurau usor, de la acele weed shopuri care impanzisera orasele mari … sau “magazinele de vise”, asa cum erau cunoscute printre consumatori. Desi au intrat in ilegalitate si aceste magazine nu mai sunt la vedere, ele exista in continuare clandestin, numarul consumatorilor crescand dramatic in fiecare an. In apropierea unitatilor de invatamant, pe internet, in cluburi, etnobotanicele sunt inca foarte usor de procurat. Iar cei care cad in capcana sunt cel mai adesea adolescenti, de multe ori sub 14 ani.
Stii ce consumi? Otrava de sobolani sau acetona
Etnobotanicele nu sunt cool! Etnobotanicele sunt droguri sintetice, iar din categoria acestora fac parte mefedrona (drog stimulant), spice (K-2 sau marijuana sintetica), foxy methoxy (drog halucinogen). Drogurile sintetice sunt comercializate sub denumiri legale, cum ar fi amestecuri de plante uscate, betisoare parfumate, saruri de baie, ingrasaminte pentru plante, solutii de curatat bijuterii.
Cele trei categorii principale in care se impart aceste droguri sunt:
Pe aceste produse apare mentiunea “Strict interzis consumului uman”, astfel ca ele nu sunt supuse legislatiei care se aplica medicamentelor si drogurilor ilicite, in ciuda faptului ca sunt mai puternice si periculoase, cu compozitii mult mai putin studiate decat omoloagele lor ilegale de pe piata.
In articolul urmator o sa discutam despre efectele consumului de droguri, atat la nivel fizic, cat si psihic, ca sa stiti ce se intampla dincolo de efectul high de la inceput.
*
„Doi copii de 14 ani si 16 ani au ajuns la spital dupa ce au consumat etnobotanice. Medicii trag un semnal de alarma si spun ca de la inceputul acestui an, 11 minori au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa ce au consumat substante etnobotanice.” (18.02.2015, www.7est.ro)
„Peste 400 de persoane din judetul Galati au ajuns la spital, in cursul anului 2015, dupa ce au consumat droguri sau substante psihoactive, a declarat presei purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Galati, Liliana Iordachescu.” (20.01.2016, www.7est.ro)
„Sase copii cu varsta mai mica de 14 ani au ajuns la Spitalul de Copii ”Louis Turcanu” Timisoara in urma consumului de etnobotanice. ”Pacientii care au ajuns la noi au consumat etnobotanice si marijuana. In ultimele noua luni ale anului trecut, la spital au ajuns 62 de copii si tineri de liceu. Dintre acestia, 42 au consumat substante etnobotanice – 36 avand peste 14 ani, iar sase sub aceasta varsta”, a declarat Mihai Gafencu, purtator de cuvant al Spitalului de Copii ”Louis Turcanu” Timisoara.” (29.01.2016, Renasterea banateana)
„Caz grav intr-un colegiu din Ploiesti. Trei eleve de clasa a X-a au ajuns la spital dupa ce au consumat, se pare, substante halucinogene primite de la un coleg de-al lor. Medicii banuiesc ca e vorba de etnobotanice amestecate cu substante foarte toxice.” (15.01.2016, www.7est.ro)
„Desi este interzis, consumul de etnobotanice exista in continuare si face victime in randul tinerilor. De data aceasta, un baiat de 15 ani din Pascani a ajuns la spital din cauza acestor substante. Se afla in zona garii, in aceasta dimineata, cand s-a prabusit la pamant. Fiind o strada circulata, baiatul a fost observat de cativa trecatori, unul dintre ei, anuntand Serviciul de Ambulanta.” (04.03.2016, News Pascani).
“Doi liceeni au fost depistati joi de politistii locali, daramati, cel mai probabil, de etnobotanice, in fata unei scari de bloc. Baietii zaceau in fata unui bloc si nici macar nu mai puteau sa vorbeasca sau sa mearga. Tinerii au fost dusi de urgenta la spital.” (07.04.2016, www.7est.ro)
Va urma
Patricia Krișan, Expert în lucrul cu adolescenții la Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Iași
Mai multe despre etnobotanice: