Încheiem campania de informare cu privire la consumul de etnobotanice cu un articol despre semnele după care ne putem da seama dacă o persoană este potențial consumatoare.
Privirea în gol, lipsită de speranță, parcă resemnată prea devreme, mi-a rămas întipărită în minte după întâlnirea cu Bogdan, băiatul de care vă povesteam la începutul campaniei noastre – tocmai ieșit de la dezintoxicare. Fizic pare mai bine: s-a întremat, este mai îngrijit, nu mai este la fel de agitat. Și totuși o tristețe profundă emană întreaga lui ființă. Procesul este de lungă durată. Greul de acum urmează. Are nevoie de mult sprijin din partea familiei și a oamenilor care-i doresc binele. Și cel mai important: sub nicio formă nu se poate întoarce în mediul din care a plecat. Va trebui să uite de vechiul anturaj, cel în care a început să consume. O nouă viață, noi decizii, o luptă cu sine, sperând că nu peste prea mult timp, își va recupera viața. Viața dinainte de a deveni consumator.
Și totuși, cum poate un părinte sau un profesor să-și dea seama că adolescentul este în pericol? Cum puteți voi, adolescenți responsabili, care doriți binele colegilor și al prietenilor voștri, să vă dați seama că cel de lângă voi este pe drumul spre autodistrugere? Sau poate că voi înșivă sunteți la începutul acestui drum?!
Există câteva semnale care ne pot duce cu gândul la această variantă.
În primul rând, absentarea de la ore și scăderea randamentului școlar pot reprezenta un prim semnal de alarmă. Mulți dintre adolescenții care încep să consume droguri devin dezinteresați de școală și implicit implicarea lor scade foarte mult. Acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă atât pentru părinți, cât și pentru profesori, iar amânarea unei discuții despre motivele care au condus la acest comportament poate avea consecințe dramatice.
Un alt semn care poate indica debutul de consum este renunțarea la activitățile preferate și izolarea față de membrii familiei, necesitatea bruscă de a avea un spațiu personal în care părinții să nu aibă acces. Dereglarea programului de somn, petrecerea unui timp îndelungat pe site-uri obscure pot de asemenea să aibă legătură cu debutul de consum.
Schimbarea înfățișării și lipsa de preocupare pentru igienă sunt și acestea semne care ar trebui să-i pună în gardă pe părinți/profesori/adolescenți. Consumul de etnobotanice devine rapid ușor de observat.
Alte semnale sunt: schimbările bruște de dispoziție, atitudine defensivă atunci când se aduce vorba de droguri, solicitarea unei sume mai mari de bani decât cea pe care o primește în mod obișnuit sau chiar furtul de bani/de obiecte electrocasnice cu scopul obținerii de droguri.
Etnobotanicele nu sunt cool. Și primul mod în care putem fi alături de adolescenții vulnerabili este să fim atenți la schimbări. Indiferența poate face foarte mult rău. În mod evident, primii care ar trebui să observe că ceva nu este în regulă sunt părinții. Implicarea lor este extrem de importantă în procesul de recuperare a adolescenților consumatori.
Dincolo de reproș și de frustrare, este indicat ca părinții să le arate copiilor lor susținere și încredere că se vor face bine. De asemenea, în unele cazuri, atât părinții cât și adolescenții trebuie să conștientizeze că este nevoie de ajutor specializat din partea instituțiilor abilitate să se ocupe de terapia drogo-dependenței. Cu cât ajutorul este oferit mai devreme, cu atât șansele de revenire la o viață normală sunt mai mari.
De asemenea și profesorii au un rol important în a depista comportamentul de consum al adolescenților. Din păcate, de cele mai multe ori intervenția lor se rezumă la sancțiune (ceea ce de fapt înrăutățește situația pentru consumator) și/sau la “mușamalizarea” faptului că în școală se consumă etnobotanice. O abordare centrată pe elev, pe urmărirea interesului lui superior (recuperarea) poate face diferența dintre un adolescent pierdut și unul recuperat.
Ceea ce trebuie să înțelegem cu toții este că sunt unele lupte pe care nimeni nu le poate duce singur. De multe ori, un simplu act de voință este insuficient pentru a ieși din hățișul acestei lumi. Iar solidaritatea, empatia, intervenția timpurie oferă premizele revenirii la o viață normală.
Etnobotanicele nu sunt cool! Câteva clipe de plăcere nu merită tot zbuciumul ulterior. Odată ce ai pășit pe acest drum, viața ți se va complica, uneori ireversibil. Știu că tu crezi că nu ți se poate întâmpla ție, că ești în control…. să știi că asta spunea si Bogdan, băiatul despre care ți-am povestit la început. Aș vrea să poți sta de vorbă acum cu el, ti-ar arăta și cealaltă față a monedei. Cea în care chiar ai pierdut controlul. Alege înțelept!
Cu drag, pentru voi,
Patricia Krișan, Expert în lucrul cu adolescenții la Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Iași
Mai multe despre etnobotanice: