Pentru că empatia stă la baza tuturor relațiilor de succes, v-am pregătit o serie de articole pe această temă, menite să vă ajute să înțelegeți mai bine ce e empatia, de ce este important să o cultivăm și cum să facem asta.
Empatia se dezvoltă încă din primele luni de viață pe baza contagiunii afective. Copilul mic tinde să preia starea emoțională a celor din jur. Dacă în jur se râde, râde și el.
Dacă un copil plânge, probabil că toți copiii mici din preajmă vor începe să plângă. Pe măsură ce creștem, intervin și alți factori care contribuie la manifestarea empatiei sau non-empatiei: experiențele afective personale ale persoanei, capacitatea de a-i cunoaște pe cei de alături, disponibilitatea sau indiferența.
Empatia este capacitatea oamenilor de a înțelege trăirile altora. Rezultatul este capacitatea de a anticipa comportamentul altora în diverse situații.
Conceptul de empatie a fost lansat de filozoful german Robert Vischer (1847-1933), care a denumit fenomenul în limba sa maternă Einf¼hlung, echivalent cu a spune ˮsimaptia esteticaˮ, de unde și traducerea în termenul englezesc ˮempathyˮ.
EMPATIA ESTE O MODALITATE DE CUNOAȘTERE INTUITIVĂ. ESTE UN MOD DE COMUNICARE (MAI ALES, DE RECEPTARE) AFECTIVĂ. ESTE ACEL FEL ÎN CARE „ȘTIM CE E ÎN SUFLETUL CELUILALT”.
Empatia înseamnă a privi prin universul persoanei, de a o aprecia fără a o judeca, a-i simți sentimentele ei și a-i comunica înțelegere. Este un lucru pe cât de greu, pe atât de satisfăcător, este baza tuturor relațiilor de succes.
Ramona Luiza Dîrlea, psiholog la Centrul de resurse pentru adolescenți din Bacău