Dreptul la educatie

copyright © UNICEF Romania/Alexandru Padurariu
Ai dreptul la o educație de calitate care să îți asigure șanse egale de reușită în viață și care să contribuie la dezvoltarea personalității tale. Ai dreptul la învățământ primar obligatoriu și gratuit, la asigurarea accesului la liceu și facultate, la servicii de informare și orientare școlară și profesională.
- Până în clasa a 10-a inclusiv şcoala este obligatorie şi gratuită. Asta înseamnă că dacă nu mergi la școală, părinții sau alți adulți care te cresc pot fi sancționați. De asemenea până în clasa a 10-a nu poți fi dat(ă) afară din școală.
- Ai dreptul, împreună cu părinţii tăi sau alți adulți care te cresc, să-ţi alegi şcoala şi profilul clasei.
- Școala trebuie să te pregătească pentru viața de adult, să-ţi poţi forma opinii proprii şi să ţi le exprimi, să protejezi mediul înconjurător, să-ţi respecţi cultura ţării tale şi a altor ţări.
- Şcoala trebuie să te orienteze ca să-ţi alegi o profesie care ar corespunde intereselor, abilităţilor şi dorinţelor tale.
Învățământul profesional (școli de arte și meserii)
- Poți opta pentru acest tip de educație dacă ești înscris(ă) în clasa a VIII-a sau ești deja absolvent(ă) al clasei a VIII-a. Durează 3 ani iar cursurile sunt de zi.
- În cei 3 ani înveți o meserie și faci practică într-un loc unde o poți exersa.
- Poți beneficia și de susținere financiară, stimulente şi alte forme de sprijin acordate de partenerul de practică al școlii (compania la care faci practică), în condițiile legii şi în funcție de ceea ce prevede contractul de practică.
- Calificarea profesională pe care o obții la absolvirea acestui tip de învățământ poate conduce la practicarea uneia sau mai multor ocupații: lăcătuș, sudor, tâmplar, confecționer produse textile, croitor îmbrăcăminte după comandă, cizmar, frizer, coafor, manichiuristă, pedichiuristă, coafor stilist, tehnician producție film şi televiziune și altele.
- Pe parcursul acestei forme de învățământ poți beneficia de susținere financiară prin Programul național de protecție socială numit „Bursa profesională”, prin care primești din partea statului o sumă de bani pentru studii.
- După ce absolvi aceste cursuri, te poți angaja sau îți poți continua studiile, după cum dorești. Poți continua studiile la un liceu teoretic sau tehnologic cu anii care au rămas (2 ani, clasa a XI-a și a XII-a), la cursuri de zi, seral sau fără frecvență.
- Dacă ai depășit cu doi ani vârsta pe care ar trebui să o ai pentru clasa respectivă sau dacă te-ai angajat deja, poți merge la un liceu cu cursuri serale sau fără frecvență.
- Liceul (de 14/15 ani până la 17/18 ani)
Cursurile de liceu durează 4 ani și sunt de zi, serale sau fără frecvență.
Liceele sunt:
- Teoretice – cu profil real și umanist
- Tehnologice – cu profilurile: exploatarea resurselor naturale, protecția mediului, servicii și tehnic
- Vocaționale – cu profilurile artistic, sportiv și teologic
Liceul se încheie cu examenul de bacalaureat.
- Învățământul post-liceal
Poți să urmezi această formă de învățământ după absolvirea liceului, chiar dacă nu ai obținut diploma de bacalaureat.
Studiile durează între 1 și 3 ani, în funcție de cât de complexă este profesia pe care o vei învăța.
Aceste școli se încheie cu un examen în urma căruia se obține o diplomă care atestă pregătirea ca muncitor calificat în meseria aleasă.
- Universitatea
Poți urma studiile la universitate dacă:
- media de bacalaureat îți asigură intrarea la unele universități
- treci examenul de admitere care se poate da la unele universități
În cadrul unor universități, studiile se încheie după patru ani.
Alte universități au studii de trei ani, dar trebuie să îți completezi educația cu un masterat.
- Studii universitare de masterat
Studiile universitare de masterat durează de la 1 an la 2 ani și sunt a doua treaptă a studiilor universitare.
La masterat se aprofundează ceea ce a fost învățat la universitate sau într-un domeniu apropiat studiilor din universitate.
Masterul e baza obligatorie pentru studiile universitare de doctorat.
- Studii universitare de doctorat
Studiile universitare de doctorat durează 3 ani și constau într-o serie de cursuri, examene și o teză care conferă titlul de doctor într-o anumită specialitate.
- Dacă nu ai fost înscris la școală sau ai abandonat școala
Pentru cei care nu au fost niciodată înscriși la școală sau au abandonat există programul „A doua şansă”. Acest program se derulează în mai multe școli și licee și poate fi accesat de oricine a depășit cu 2 ani vârsta de școlarizare (vârsta de școlarizare începând cu 6, 7 ani). Dacă un tânăr termină liceul în cadrul programului „A doua șansă”, poate da examenul de bacalaureat și apoi se poate înscrie la o facultate, sau poate continua studiile cu o școală post-liceală.