Link pagina copiat!
Cum sa inveti mai mult si mai bine fara sa-ti afecteze tot timpul liber
13 octombrie 2015
Cand e bine sa spui NU
15 octombrie 2015

Ești cool pentru că ești tu! Acesta trebuie să fie motto-ul oricărui adolescent care își dorește să se simtă bine în pielea proprie. De ce sunt importante stima de sine și atitudinea față de propria persoană, află pas cu pas din articol.

De ce sunt imaginea si stima de sine importante?
Este foarte important cum ne simțim în pielea noastră. Acest lucru ne influențează în relația cu ceilalți, felul cum ne comportăm și deciziile pe care le luăm.

De cine este influențată stima de sine?

  • Adolescența și prietenii

De multe ori avem tendința să ne comparăm cu ceilalți cand ne creem imaginea de sine. Dar, în adolescență, nu toată lumea se dezvoltă în același ritm. Unii cresc mai devreme în înălțime și trec prin toate schimbările specifice pubertății, pe când alții au un alt rimt de creștere. Totuși, dorința de a fi acceptat de prieteni poate să ne influențeze.

  • Influențe exterioare

Ce vedem la televizor, vedetele de pe internet, staruri, celebrități și revistele la modă. Tot ceea ce vine din mass-media are propria influență asupra modului în care ne percepem. A face comparații între noi și ceea ce vedem în exterior, poate să aibă consecințe neplăcute asupra stimei de sine. Dacă ne comparăm propria înfățișare cu o apariție retușată (fie prin machiaj excesiv, unghiuri care avantajează, machiaj excesiv etc.), ne putem răni stima de sine, fără să conștientizăm realitatea.

  • Familia și adulții din anturaj

Există șansele ca părinții tăi, rudele, profesorii sau antrenorii să aibă anumite păreri despre cum ar trebui să arate cineva de vârsta ta. Comentariile lor asupra ta îți pot afecta stima de sine. Dar asta nu înseamnă că părerea lor este singura valabilă și corectă.

Cum îi faci pe cei din jur să te accepte

  • Vorbește despre tine

Fă-te auzit. Pasiunile tale, hobby-uri, ce îți place să mănânci sau cum îți place să te îmbraci. Dacă ție îți place ceea ce faci, te simți bine în pielea ta și te comporți firesc, cei din jur se vor obișnui cu tine așa cum ești. Povestindu-le mai multe despre tine vor vedea și care este modul tău de a vedea lucrurile și vor înțelege mai multe despre tine.

  • Fii deschis la rândul tău

Când lași de înțeles că și tu îi accepți și apreciezi pe cei din jur, ai toate șansele să ți se întoarcă aceeași atitudine. Zâmbește, afișează o atitudine prietenoasă și acceptă-i pe cei din jur fără să-i judeci în grabă. De multe ori ne ia destul de mult timp până să înțelegem de ce o persoană arată sau se comportă într-un anumit fel.

  • Adaptează-te schimbărilor

Atât tu cât și cei de o vârstă cu tine sunteți într-o continuă evoluție. Atât la nivel fizic, cât și emoțional. Preferințele, idealurile și activitățile preferate se schimbă chiar și de la o lună la alta. Ușurința cu care te adaptezi noilor schimbări, atât în ceea ce te privește, cât și în cercul de prieteni, îi va determina pe ceilalți să înțeleagă că te poți adapta când e nevoie, la o situație nouă.  

Despre încrederea în tine

  • Adoptă o atitudine optimistă

Dacă înlocuiești “Nu sunt bun de nimic”, cu “Sunt om, se mai întâmplă să greșesc”, te vei învăța să vezi lucrurile într-o lumină mai bună. Nu ai cum să faci totul perfect, nimeni nu poate asta. Învață din greșeli și continuă cu capul sus ceea ce voiai să faci.

  • Simte-te bine în pielea ta

Indiferent de măsurile corpului tău, mai mici sau mari, corpul tău îți aparține. E mai bine să te concentrezi pe a-l menține sănătos și pe ceea ce poți să faci, nu pe defecte și ce nu poți să faci. Indiferent câte kg ai sau ce înălțime, nu te lasă influențat de comentariile răutcioase ale celorlalți, important este ca tu să te simți bine.

Sunt mai multe lucruri care te ajută să îți dezvolți încrederea în tine. La tine ce funcționează cel mai bine? Răspunde în secțiunea de comentarii de mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*