Link pagina copiat!
ÎNVAȚĂ CU CAP 11 trucuri bine de știut înainte de un test sau de un examen
19 aprilie 2017
6 lucruri despre creier in adolescenta
24 aprilie 2017

Cele de mai jos au fost pregatite pentru o intalnire organizata de Ministerul Tineretului si Sportului, cu ocazia Zilei Internationale a Tineretului si rostite in fata a aproximativ 100 de tineri care activau ca interni in cadrul aparatului guvernamental. Ma gandesc ca poate va vor fi utile cele cateva idei despre viata si sfaturi dezbatute cu ei, asa ca le las si aici, pentru voi.

Le-am propus atunci tinerilor un mic experiment, care sa-i ajute sa aleaga singuri drumul pe care vor merge mai departe, un experiment cu voi insiva pana la urma. Daca nu vreti sa-l faceti e ok si daca vreti sa-l faceti e iarasi ok. Nu va dura mai mult de cinci minute.

Inchideti ochii si respirati adanc de trei ori. Ganditi-va la parcursul vostru de pana acum ca la un drum pe care mergeti. Cum ati ajuns aici? Poate ati terminat un liceu in alt oras si ati venit sa studiati in Bucuresti. Poate sunteti aici doar in trecere. Care sunt momentele importante ale drumului vostru pana aici? Ce sau pe cine ati lasat in urma? […] Apoi, pe masura ce va apropiati de momentul prezent, dati-va voie sa va ganditi la cum sunteti acum in vietile voastre. Ce vi se pare ca merge, de ce anume sunteti multumiti? Ce gasiti nesatisfacator? Poate aveti o sursa de mare durere, care este ea? Ce va provoaca bucurie? […] Si, din nou, dati-va voie sa va ridicati privirea din prezent, asa cum un om isi ridica privirea atintita in jos, la propriii pasi, si priveste inainte la cararea care se intinde in fata sa. Ce vedeti ca se afla inaintea voastra? Ce sperati sa gasiti acolo? Cum este drumul care se asterne in fata voastra? […] Cand veti dori, o sa va rog sa deschideti ochii si ii invit pe aceia dintre dumneavoastra care vor sa impartaseasca cu noi ceva din ce au trait in cadrul acestui mic exercitiu.

Revin la discutie cu un citat dintr-un scriitor american, David Foster Wallace: “Daca ceea ce este important pentru tine sunt banii si lucrurile, daca acestea reprezinta scopul tau in viata, atunci nu vei avea niciodata sentimentul ca ai destul. E adevarat. Valorizeaza-ti corpul si frumusetea si atractivitatea sexuala si te vei simti tot timpul urat. […] Urmareste puterea si vei sfarsi prin a te simti slab si temator si vei avea nevoie de tot mai multa putere asupra celorlalti pentru a te amorti pe tine fata de propria ta frica. Valorizeaza-ti intelectul, sa fii vazut ca un om destept si vei sfarsi prin a te simti mereu prost, unul care incearca sa-i pacaleasca pe ceilalti si este mereu in pericol sa fie descoperit. Iar viclenia acestor forme de adoratie nu este ca ele ar fi rele sau pacatoase, ci ca sunt inconstiente, sunt ceea ce ne vine sa facem in mod natural”.

Ceea ce Wallace descrie aici este, in fond, o dependenta. Creierul nostru mamifer functioneaza cu dependente, rutine, obisnuinte. Este mai usor asa si economiseste timp si energie. Este nevoie de efort si disciplina pentru a exercita controlul din straturile superioare ale scoartei cerebrale. Tot in cuvintele lui Wallace: “Libertatea cu adevarat importanta implica atentie si constientizare si disciplina si a fi capabil sa-ti pese cu adevarat de oameni si sa te sacrifici pentru ei inca o data si inca o data intr-o multitudine de feluri neinsemnate si banale, in fiecare zi.”

         Asadar, cateva concluzii:

  • Toti imbatranim. Poate ca vi se pare un avertisment de ignorat, ca cele inscrise pe pachetele de tigari, dar e esential sa stiti ca e adevarat, fumatul chiar cauzeaza cancer si boli de inima.
  • Nu va imaginati ca stiti cum e sa fii omul din fata voastra, nu stiti; in cel mai bun caz puteti avea banuieli, dar asta e foarte diferit de a sti. Daca vreti sa stiti, traiti!
  • Fiti constienti de “radiatiile” la care va expuneti. Unii pot duce mai mult, altii mai putin, unii au uniforme de protectie mai eficiente decat altii si uneori solutiile la indemana (violenta, substantele, negarea) sunt de fapt surse de suferinta ulterioara.
  • Luati-va timp si cheltuiti energia necesara pentru a bransa cortexul, nu creierul mamifer, tineti-va sub observatie rutinile, obisnuintele, tabieturile (asta este o munca de o viata si veti da gres adeseori, perseverati!)
  • Priviti inainte; ca atunci cand inveti sa mergi pe bicicleta, daca te uiti in jos sau inapoi prea mult risti sa te dezechilibrezi.
  • David Foster Wallace s-a sinucis la 46 de ani, victima a unei depresii indelungate. Nimeni nu poseda reteta fericirii, nici macar cei destepti, frumosi si de succes.

Poate ca ceva din ce am spus eu a rezonat cu voi. Poate in cursul micului experiment de adineaori ceva s-a deschis, o intrebare a luat nastere intr-un colt de minte. Relatiile ii schimba pe oameni, e ceea ce psihoterapia ne-a demonstrat in repetate randuri. In bine sau in rau. De aceea, intalnirile cu ceilalti sunt poate singurul noroc veritabil pe care viata ni-l poate oferi. Va invit sa ne intalnim asadar si daca aveti intrebari sau doar ganduri pe care vreti sa le comunicati, sa incepem acum un fel de dialog pe tema sanatatii mintale si a nebuniei si sa vedem ce va iesi din asta.

Multumesc.

Eugen Hriscu este medic psihiatru, psihoterapeut și specialist în prevenirea și tratamentul dependențelor. Este coordonator științific al programelor ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor), un ONG care dezvoltă programe de prevenire și tratament ale abuzului de substanțe și de instruire a profesioniștilor în sănătate în acest domeniu.

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*