De multe ori ne trezim dimineața în mijlocul unui conflict interior pe tema „ridică-te din pat, e o nouă zi!”, presărat cu fantezii despre un mic dejun copios (pregătit de altcineva). Dar uneori, constatăm că un gând sau o imagine vagă – sau dimpotrivă, vie și vibrantă – începe să se materializeze în mintea noastră și nu ne dă pace. Aaaa..este vorba despre visul ciudat pe care l-am avut..Ce înseamnă? Că am o minte bolnavă, că este vorba despre probleme nerezolvate, sau nu înseamnă nimic?
Există multe teorii mai mult sau mai puțin științifice care au încercat să explice ce sunt visele și care este rolul lor. Cert este că acest subiect ne-a fascinat din totdeauna și va continua să ne intrige, deoarece un vis este oarecum ca un puzzle: este o reprezentare a realității, dar care poate fi modificată de dorințele, fricile și problemele noastre.
Ce sunt visele?
Din punct de vedere științific, visarea este o stare a minții în care se construiesc povești în imagini pe baza amintirilor și preocupărilor prezente sau a fanteziilor și imaginilor. Durata unui vis poate varia de la câteva secunde și până la 30 de minute. Visele pe care le avem pot fi foarte clare și complexe, iar aici vorbim de acea categorie de vise lucide (conțin evenimente normale), în care persoana care visează are senzația că este treaz și conștient. Alteori, visele noastre sunt ilogice, bizare, iar conținutul lor este reamintit cu greutate. Unele persoane afirmă că nu visează deloc: acest lucru este posibil, dar de cele mai multe ori persoana nu își aduce aminte visul.
De ce visăm?
Există o serie de teorii cu privire la motivul pentru care visăm, dar încă nu există o teorie unanim acceptată. Poate cea mai populară teorie a viselor este cea formulată de părintele psihanalizei, Sigmund Freud. Acesta era de părere că visele reprezintă dorințe, gânduri și motivații inconștiente. În faimoasa sa carte despre interpretarea viselor, Freud spunea că visele sunt o exprimare deghizată a dorințelor noastre: conținutul manifest este ceea ce putem să ne amintim: imagini, dialoguri poate, persoane, etc, iar conținutul latent este semnificația psihologică a ceea ce visăm. Teoria sa este una foarte atrăgătoare, deoarece satisface nevoia oamenilor de a da semnificație lucrurilor care li se întâmplă. Însă ea este foarte contestată, deoarece nu poate fi dovedită științific.
O teorie mai plauzibilă (cea a procesării informației) spune că somnul este foarte important deoarece în timpul acestuia are loc o consolidare a informației dobândite de-a lungul zilei. Din prisma acestei teorii, visele sunt o modalitate prin care creierul „revizuiește” și combină informația pentru a putea fi înțeleasă și integrată în memoria noastră.
Alte teorii ne sugerează că visele sunt exprimări ale vieții noastre conștiente: marea majoritate a conținutului viselor noastre reprezintă un amestec al experiențelor, gândurilor, emoțiilor pe care le-am trăit în ziua/zilele precedente.
Indiferent de teoria pe care preferăm să o susținem, visele sunt o extensie a ceea ce suntem, reprezintă o lume populată cu mici părți din noi: frici, dorințe, motivații, relații. Sau, după cum spunea Henry David Thoreau, „visele sunt pietrele de hotar ale personalității noastre”.
Alexandra Marian, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți din Cluj-Napoca