Link pagina copiat!
Actiune antidiscriminare la Iași
19 iunie 2017
Live chat despre bullying
20 iunie 2017

Dragi adolescenți, cu siguranță ați auzit despre infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) și cu siguranță știți și câteva dintre ele. În perioada următoare vă propunem o serie de articole din sfera aceasta, pentru a vă ajuta să vă verificați informațiile pe care le aveți deja, dar și pentru a le completa.

Viața sexuală este o componentă normală și naturală a vieții, însă presupune şi un proces de învăţare şi o mare responsabilitate. Atunci când o persoană decide să aibă relaţii sexuale este important să aibă bagajul plin de cunoștințe, pentru a lua deciziile cele mai bune și lipsite de riscuri.

  Ce sunt ITS-urile?

Infecțiile cu transmitere sexuală, cunoscute popular și sub numele de “boli venerice”,  sunt acele infecții care se transmit prin contact sexual. Termenul de “boli venerice” derivă de la numele zeiței iubirii, Venus și era foarte des folosit în trecut. Acum, însă, termenul utilizat este “infecții cu transmitere sexuală”.

 

 

 

 

 De ce este important să discutăm despre ele?

Pentru că ne pot schimba viața … și nu în bine. Dacă nu sunt depistate și tratate la timp, infecțiile cu transmitere sexuală pot duce la infertilitate și alte afecțiuni grave sau chiar la deces. Chiar și o infecție aparent “ușoară” sau “simplă” poate avea consecințe devastatoare.

 

 

 

 

Cine poate avea o infecție cu transmitere sexuală?

ORICINE! Este suficient un singur contact sexual neprotejat (anal, vaginal sau oral) și te poți infecta!

Ce semne trebuie să îți dea de gândit?

  • dacă observi că secrețiile vaginale (fete) sau uretrale (băieți) sunt modificate (și-au schimbat culoarea, mirosul, consistența, cantitatea etc.);
  • dacă îți apar pete roșii în zona genitală;
  • dacă ai mâncărimi în zona genitală;
  • dacă observi excrescențe în această zonă.

Ce e de făcut?

Dacă observi unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, mergi la medic! La care? La medicul de familie, ginecolog, urolog sau dermatolog.

 

Dar, ATENȚIE! Nu toate infecțiile cu transmitere sexuală prezintă simptome! De aceea, recomandarea este să mergi la medic măcar o dată pe an pentru un consult de rutină și să te protejezi prin utilizarea unui prezervativ sau prin abstinență!

 

Ce e important să faci pentru a nu contacta o infecție cu transmitere sexuală?

  • Amână momentul începerii vieții sexuale până când ești pregătit/ă pentru acest pas. Ce înseamnă să fii pregătit/ă? Să ai cunoștințe corecte despre corpul uman și să cunoști modul în care funcționează acesta, inclusiv aparatul reproducător, să ai informații corecte despre metodele de protecție și contracepție și despre modul în care se folosesc, să ai o relație stabilă, bazată pe încredere, să ai informații complete despre infecțiile cu transmitere sexuală, să fii sigur/ă că îți dorești acest lucru și să nu o faci la presiunea partenerului/partenerei, a grupului de prieteni sau din alte motive independente de tine.
  • Dacă ai făcut acest pas, fii fidel/ă partenerei/partenerului!
  • Folosește prezervativul! Este singura modalitate prin care te poți proteja împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală. Prezervativul îți poate salva viața!
  • Și amintește-ți că abstinența este singura modalitate prin care ne protejăm 100% împotriva unei infecții cu transmitere sexuală!

 

Ramona Marian

Psiholog

Centrul de Resurse pentru Adolescenți Iași

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*