Link pagina copiat!

icon fata 2Modificari specifice fetelor

La pubertate, fetele și băieții încep să capete trăsături specifice femeilor și bărbaților. Iată ce e firesc să se întâmple cu tine, ca fată:

  • Creșterea sânilor
    Primul semn al pubertății, la majoritatea fetelor, este creșterea sânilor.
    Poate să doară puțin, dar această durere va trece.
    Uită-te în oglindă, vorbește cu mama ta și vedeți dacă e cazul să mergeți să cumpărați sutiene. Dacă nu te simți ok, confortabil cu un sutien, poți purta o bustieră sau un maieu mai subțire pe sub tricoul, bluza sau rochia cu care te îmbraci.

girl

  • Forma corpului
    Crești în înălțime și este posibil să te îngrași. Acest lucru este normal la pubertate.
    Aceste modificări sunt mai vizibile pe coapse şi şolduri. Unele fete sunt mai dezvoltate, atât în ceea ce priveşte înălţimea, sânii şi greutatea, altele sunt mai slabe, mai scunde sau cu sânii mai mici. Aceste diferenţe sunt normale și nu sunt definitive – nu uita, corpul tău și al celor de vârsta ta e încă în formare.
  • Ciclul menstrual
    În această perioadă poate apărea ciclul menstrual. La multe dintre fete, ciclul menstrual apare la circa 2 ani după ce au început să le crească sânii.
    Ciclul menstrual reprezintă toate schimbările fiziologice din corpul tău care au loc în fiecare lună și cuprinde perioada de ovulație și perioada de menstruație.
    Ovulația este perioada când corpul tău secretă ovule (celula sexuală feminină) și este perioada în care femeia poate rămâne însărcinată. Dacă ovulul secretat nu este fecundat (adică femeia nu a rămas însărcinată), el este eliminat din corp, împreună cu o cantitate de sânge. Aceasta este menstruația, care durează între 3 și 7 zile. Sângerarea din timpul menstruației este perfect normală și sănătoasă.

Tot ciclul menstrual începe cu prima zi de sângerare și se termină în prima zi a sângerării următoare, fără a o include și pe aceasta.
Cel mai obișnuit interval al ciclului menstrual este de 28 de zile, dar se poate ca acest interval să fie mai scurt ( 22 – 27 de zile ) sau mai lung ( de 30 – 35 de zile).
Dacă ai un ciclu stabil de 28 de zile, ovulația apare în ziua a 14-a, considerând drept prima zi a ciclului prima zi de menstruație. La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulația are loc în ziua a 15-a, la cel de 30 de zile ovulația apare în ziua a 16-a și așa mai departe.
Calcularea perioadei în care se produce ovulația nu este sigură.

SplitShire_IMG_4698-800x500Când ești la menstruație, este bine să cumperi absorbantele (tampoanele) potrivite pentru tine, în funcție de cât de abundentă este sângerarea (pachetele de tampoane au desenate picături, în funcție de cât de cât de mare e aceasta scurgere).
Igiena e și mai importantă la menstruație. E recomandat să schimbi tampoanele o dată la 4 ore și să te speli înainte de a te schimba.
În zilele în care ai menstruație e bine să nu faci efort, să alergi, să stai în căldură mare sau frig.

Înaintea și în timpul menstruației poți avea dureri sau crampe. Acestea se simt de obicei mai jos de abdomen, dar durerea se poate duce și la spate sau spre picioare.
Există diferențe între fete legate de menstruație. Unele fete au dureri, altele nu. De asemenea, înaintea și în timpul menstruației poți simți și dureri de cap, de sâni, greață, poți fii mai nervoasă sau obosită și asta datorită hormonilor din corpul tău. Este normal, nu te îngrijora. Dacă te simți așa, te poți întinde în pat și poți pune ceva cald pe burtă (o pernă sau o sticlă cu apă caldă).

Dacă durerile sunt mari sau apar alte simptome, îți apar pete roșii pe piele, ai o sângerare foarte abundentă, dificultatea de a respira, sau orice alt semn care nu îți este cunoscut și care te face să te simți inconfortabil, vorbește cu un părinte sau alt adult de încredere și mergeți la medicul de familie.

Pagina anterioara Pagina urmatoare