Ce se intampla cu comportamentul si relatiile tale?
Comportamentul este modul în care fiecare dintre noi acționează și reacționează la situațiile cu care se întâlnește. Prin comportament ne manifestăm, la exterior, gândurile și emoțiile.
La pubertate comportamentul tău poate fi uneori exuberant, plin de energie și bucurie. Alteori vei fi retras sau pur și simplu nu vei avea poftă să faci ceva anume. Pot fi multe momente în care te poţi enerva ușor și te poţi certa fie cu părinții, fie cu profesorii sau chiar cu prietenii sau colegii tăi. Asta se întâmplă datorită schimbărilor din corpul tău, emoțiilor și situațiilor noi cu care te confrunți, atât în afara școlii, cât și la școală.
Toate acestea sunt normale și apar ca tu să înveți din situațiile cu care te întâlnești.
- Relațiile cu prietenii și colegii
Încet-încet, vei dori mai multă independență şi te vei simți tot mai bine în grup, alături de prietenii tăi.
Grupurile se formează în funcție de ceea ce aveți în comun, mai ales de ceea ce vă place. Există si diferențe între prieteni și este firesc să fie așa. Din diferențe poți învăța de la ceilalți lucruri folositoare, de exemplu practicarea unui sport nou .
Diferențele, presiunea celorlalți și dorința ta de a fi într-un grup te pot pune însă și în situații neplăcute sau chiar riscante. Prietenii sau colegii tăi te pot presa să faci lucruri pe care tu nu vrei să le faci sau despre care știi că sunt greșite. Ei te pot presa și îndemna să faci orice, de exemplu să chiulești, să spargi un geam, să fumezi, sa furi, să încerci băutura sau multe altele. Deși la prima vedere lucrurile acestea pot părea distractive, ele pot să aibă consecințe negative asupra ta. Alege când să spui NU unei propuneri și nu te alătura grupului în astfel de situații.
- Relațiile cu adulții
Ești la o vârstă la care mulți adulți te consideră ba “mic”, ba “mare”.
De la vârsta aceasta, intri în contact direct cu tot mai mulți adulți: vecini, oameni din autobuz, din parc, vânzători. Cei mai prezenți în viața ta sunt însă adulții din familie și profesorii.
Ei așteaptă uneori un comportament de adult de la tine, alteori nu te iau în seamă, pentru că eşti copil. Nici ei nu sunt încă obișnuiți cu schimbările prin care treci și le este mai ușor să te trateze ca până acum, ca pe un copil.
Este, așadar, firesc să simți confuzie sau să nu mai înțelegi ce se așteaptă de la tine.
Este posibil să te enervezi uneori în situații pe care în alte momente nici nu le observi sau răspunzi urât, deși poate tu nu faci asta de obicei.
În relația ta cu părinții sau alți adulți, pot exista multe momente de tensiune și certuri legate fie de prietenii pe care ți i-ai ales și cu care adulții nu sunt de acord, fie legate de modul în care te îmbraci, de cât dormi și de notele de la școală.
Dar, adu-ți aminte, creșterea ta îi afectează și pe ei. Ei vor, în continuare, să te ocrotească și să îți ofere ajutor. Adulții se comportă de multe ori autoritar cu tine pentru că vor să te ferească de pericole.
Comportamentul tău de a te opune adulților vine și din faptul că încă nu ai învățat cum să-ți rezolvi conflictele, adică să faci o înțelegere din care și tu și celălalt să aveți de câștigat.
Cu profesorii poți intra în conflict atât datorită unor lucruri pe care ei nu le acceptă sau nu sunt permise în regulamentul școlii.
E normal ca, în această perioadă, tu să vrei să fie egalitate între tine și părinții, alți adulți sau profesorii tăi, dar acest lucru nu este posibil din cauza diferenței de vârstă, a experienței și poziției voastre – ei sunt profesori tu elev, ei sunt părinți, adulți care te cresc, tu ești încă un copil, deși te afli pe drumul spre maturitate.
• Ai întrebări despre comportament sau ai dificultăți în relațiile tale? Scrie-ne, suntem aici ca să încercăm le rezolvăm împreună. Ce vorbim rămâne doar între noi.