Link pagina copiat!

emotiiCe se intampla cu emotiile tale?

Nu numai corpul tău se schimbă, ci și felul în care te simți, te relaționezi la alți oameni sau în care percepi lumea. De exemplu, poți simți că îți pasă mai mult de anumiți oameni.
E absolut normal să dorești ca și ei să te placă și să te accepte și vei face poate mai multe lucruri pentru asta: vei glumi poate mai mult, vei încerca să atragi atenția, te vei gândi mai mult cum să te împrietenești cu anumite persoane. Și ceilalți fac la fel ca să fie plăcuți și acceptați.

În această perioadă, e normal ca grupul de prieteni să devină mai important şi să simți că părinții sau alți adulți nu te înțeleg uneori.life is hard
Vor fi poate, momente, în care te vei enerva ușor și în care poți simți că nimănui nu îi pasă de tine.
Ceea ce simți e firesc dar asta nu înseamnă că ceilalți te iubesc mai puțin.
În această perioadă poți trece prin foarte multe emoții într-o singură zi.
E important să le știi, te va ajuta, citește mai departe despre ele.

  • Vrei să știi mai mult despre emoțiile tale?
    Cu toții simțim foarte multe emoții. Dacă trecem prin anumite situații, ne putem simți bucuroși, speriați, triști sau nervoși. Emoțiile sunt reacții la ceea ce ni se întâmplă.
    Emoțiile pe care le simțim pot fi plăcute (cum ar fi bucuria) sau neplăcute (tristețea, teama, furia), mai ușoare sau mai puternice.
    Emoțiile se simt cu tot corpul. De aceea, de multe ori când ai o emoție, ți se poate înroși fața, poți să tremuri, să simți că îți bate mai repede inima, că ți se strânge stomacul, să simți că nu mai poți vorbi cu cineva sau că nu ai idei. Nu te stresa! Toată lumea are emoții, fie că sunt plăcute sau nu.
  • Tristețea
    Tristețea este opusul bucuriei. Când ești trist, fața și ochii tăi exprimă tristețe, te simți lipsit de energie, uneori îți vine să plângi sau chiar o faci. Nu e nimic rău în a fi trist din când în când și în a plânge. Poți să o faci, chiar dacă ești băiat! Mulți spun că băieții nu trebuie să plângă, dar asta e doar o vorbă. Vei fi la fel de băiat și dacă plângi!
    E absolut normal să fim triști uneori, altfel cum am ști când suntem bucuroși?
    Și în această situație e ok și bine să vorbești cu cineva care te ascultă, sau să faci ceva care te bucură, să nu stai să suferi în tăcere sau să te consumi.
    Dar dacă te simți trist pentru mai mult timp și nu îți mai fac plăcere multe din lucrurile care te bucurau, nu sta pe gânduri, cere ajutor. Vorbește cu părinții sau alt adult care te înțelege, scrie-ne sau cere să te vezi cu un psiholog.
  • Bucuria
    bubbleCu siguranță îți poți aminti multe situații care te-au făcut să te simți bucuros (bucuroasă): ai primit ceva ce îți doreai mult, ai mers într-o excursie frumoasă, te-ai întâlnit și te-ai jucat cu prieteni.
    Bucuria este o emoție care ne face să ne simțim plini de energie. Când suntem bucuroși simțim o tensiune plăcută și se poate întâmpla ca inima să ne bată mai tare și chiar să plângem “de bucurie”.
    E frumos să împărtășești această emoție: povestește-o celor dragi, prietenilor, colegilor. Se vor bucura și ei cu tine!
  • Furia
    Este normal ca uneori să fii nervos sau furios. Furia este o emoție umană firească. Sunt într-adevăr multe lucruri în viață care pot provoca furie. Poate cineva a spus ceva neplăcut sau neadevărat despre tine, a făcut o glumă proastă sau ai pierdut ceva.
    Uneori simți furie fără ca măcar să știi de ce, simți ca și cum “ar fi din senin”.
    Furia te poate face să simți că respirația e mai rapidă, mușchii încordați, inima îți bate mai repede și fața poate să ți se înroșească. Uneori furia te poate face chiar să plângi.
    Oricare ar fi cauza, este important ca atunci când ești furios să nu te comporți violent, nici cu tine, nici cu cei din jur. Poți să te retragi pentru câteva minute și să faci un lucru care îți place. super girlAscultă o melodie, uită-te la niște poze care îți plac, citește un banc. În felul acesta poți să îți schimbi repede starea, înainte să “explodezi”.
  • Teama sau frica

    Atunci când îți este frică, inima îți bate mai tare, respiri mai rapid, poți transpira, fața poate deveni palidă, te poți simți nesigur sau nesigură și poți simți chiar că te doare puțin stomacul. Unii spun că “simt un ghem în stomac”, alții că ”am înghețat de frică”.
    Frica poate avea multe cauze: te temi de anumite animale, persoane sau de lucruri noi pe care trebuie să le faci. Este normal să te temi de anumite situații pentru că în acest fel atenția ta crește pentru a te feri de pericole. Tot firesc e să vrei să eviți situațiile de care îți este frică, dar este bine să înveți să le faci față, asta te va ajuta să te descurci mereu în situații noi și să ai curaj să te implici mereu în cât mai multe activități.
    Atunci când această emoție este foarte mare, te poate împiedica să faci lucruri pe care poate ai vrea să le faci dar nu ai curaj. Dacă simți asta caută un ajutor, pentru că teama poate fi depășită. Vorbește cu un părinte, consilier de la școală sau profesor.

 

Tu prin ce emoții ai mai trecut, scrie-ne si le adăugăm!
 Simți că emoțiile te încurcă în multe situații? Scrie-ne și găsim împreună soluții.

Pagina anterioara Pagina urmatoare