Descopera ce inseamna varsta ta!
(10-12/13 ani- pubertatea sau preadolescenta)
1. Ce inseamna pubertatea sau preadolescenta?
Pubertatea e numele dat perioadei în care corpul tău începe să se dezvolte și să se schimbe, de la corpul de copil spre corpul de adult.
Corpul băiatului începe să se schimbe în corp de bărbat, iar cel al fetelor în corp de femeie.
Când ești copil, transformările se întâmplă mai lent, însă la pubertate schimbările sunt mult mai rapide și mai vizibile.
Toți trecem prin această perioadă, dar nu întotdeauna exact în același timp sau exact în același fel.
Când incepe pubertatea?
Nu există un moment exact în care începe pubertatea. La fete poate începe între 8 și 13 ani, iar la băieți puțin mai târziu, pe la 10 până pe la 14 ani.
2. Ce se intampla cu corpul tau?
În general, uite la ce să te aștepți:
Modificări comune la fete și băieți
Atât fetele, cât și băieții trec prin schimbări. Unele sunt la fel, altele puțin diferite. Ce aveți în comun?
- Modificări de înălțime și greutate
Creșteți repede în înălțime, oasele de la mâni și picioare se lungesc, ceea ce vă poate face să vă simțiți nepotrivit, ca și cum ați fi personaje din desene animate.
E perfect normal, în plus, aceste lucruri se întâmplă rapid, ceea ce vă face să vă simțiți mai obosiți, agitați și să aveți uneori dureri de cap.
Cred ca ați observat deja cum bluzele sau pantalonii vă rămân mai repede mici…
Câteodată se întâmplă să puneți câteva kilograme în plus foarte rapid. E normal. Corpul care crește, cere de mâncare.
- Creșterea părului
Unul din semnele că ați intrat în pubertate este creșterea părului în zone în care nu aveați: la subraț și în zonele intime. În aceste zone, părul devine mai gros și mai închis la culoare.
Veți putea observa că începe să vă crească păr și pe picioare și brațe sau piept.
- Apariția coșurilor și schimbări ale transpirației
Pielea voastră devine mai uleioasă și veți transpira mai mult, iar transpirația de pe corp va avea un miros mai puternic. E bine să vă spălați regulat și să folosiți în fiecare zi deodorant, altfel transpirația capătă un miros urât.
La fel de normal în această perioadă este să apară și coșurile sau acneea, deoarece nivelul de hormoni este mai crescut. Aproape toți trecem prin asta la un moment dat. Unii au mai multe coșuri, alții mai puține. Coșurile mai pot apărea pe spate și pe piept, dar acestea vor trece când mai creșteți.
Dacă aveți foarte multe coșuri care nu trec, e bine să cereți ajutorul unui adult și să vorbiți cu medicul de familie, care vă va spune cum să le tratați ca să nu arate urât și să nu rămâneți cu semne.
Imaginea corporală
Modul în care ne vedem propriul corp poate să fie real, corect, sau dimpotrivă, să nu corespundă cu felul în care este de fapt. De obicei, dacă suntem mulțumiți cu felul în care arătăm, se spune că avem o imagine de sine pozitivă, bună. Se întâmplă şi să ne schimbăm ideile privind propriul corp în funcţie de cum ne simţim şi în funcţie de reacţiile pe care le au cei din jurul nostru.
Corpurile noastre au diferite mărimi, forme și culori (unii au pielea mai deschisă, alții mai închisă la culoare). Diferențele dintre noi ne fac unici!
Modul în care arătăm este în mare măsură dat de moștenirea de la părinți și bunici. Poți observa multe asemănări cu ei, nu?
Apoi, felul în care arătăm este influențat și de cum ne îngrijim, ce mâncăm și cum trăim.
Din păcate, de multe ori ne creăm imaginea persoanei perfecte şi ne comparăm cu această imagine. Dacă îți apreciezi corpul prin comparație cu ceilalți, cu ceea ce vezi la televizor sau pe internet, e bine să îți amintești că trăsăturile tale sunt unice și cel mai mult contează cât de bine te porți cu corpul tău, astfel încât să te menții sănătos și în formă.