Link pagina copiat!
Descoperă ce înseamnă vârsta ta!

A. 10-12/13 ani- pubertatea sau preadolescența

1. Ce înseamnă pubertatea sau preadolescența?

Pubertatea e numele dat perioadei în care corpul tău începe să se dezvolte și să se schimbe, de la corpul de copil spre corpul de adult.
Corpul băiatului începe să se schimbe în corp de bărbat, iar cel al fetelor în corp de femeie.
Când ești copil, transformările se întâmplă mai lent, însă la pubertate schimbările sunt mult mai rapide și mai vizibile.
Toți trecem prin această perioadă, dar nu întotdeauna exact în același timp sau exact în același fel.

Când începe pubertatea?
Nu există un moment exact în care începe pubertatea. La fete poate începe între 8 și 13 ani, iar la băieți puțin mai târziu, pe la 10 până pe la 14 ani.

2. Ce se întâmplă cu corpul tău?
În general, uite la ce să te aștepți:

• Modificări comune la fete și băieți

Atât fetele, cât și băieții trec prin schimbări. Unele sunt la fel, altele puțin diferite. Ce aveți în comun?

Modificări de înălțime și greutate
Creșteți repede în înălțime, oasele de la mâni și picioare se lungesc, ceea ce vă poate face să vă simțiți nepotrivit, ca și cum ați fi personaje din desene animate.
E perfect normal, în plus, aceste lucruri se întâmplă rapid, ceea ce vă face să vă simțiți mai obosiți, agitați și să aveți uneori dureri de cap.
Cred ca ați observat deja cum bluzele sau pantalonii vă rămân mai repede mici…
Câteodată se întâmplă să puneți câteva kilograme în plus foarte rapid. E normal. Corpul care crește, cere de mâncare.

Creșterea părului
Unul din semnele că ați intrat în pubertate este creșterea părului în zone în care nu aveați: la subraț și în zonele intime. În aceste zone, părul devine mai gros și mai închis la culoare.
Veți putea observa că începe să vă crească păr și pe picioare și brațe sau piept.

Apariția coșurilor și schimbări ale transpirației
Pielea voastră devine mai uleioasă și veți transpira mai mult, iar transpirația de pe corp va avea un miros mai puternic. E bine să vă spălați regulat și să folosiți în fiecare zi deodorant, altfel transpirația capătă un miros urât.
La fel de normal în această perioadă este să apară și coșurile sau acneea, deoarece nivelul de hormoni este mai crescut. Aproape toți trecem prin asta la un moment dat. Unii au mai multe coșuri, alții mai puține. Coșurile mai pot apărea pe spate și pe piept, dar acestea vor trece când mai creșteți.
Dacă aveți foarte multe coșuri care nu trec, e bine să cereți ajutorul unui adult și să vorbiți cu medicul de familie, care vă va spune cum să le tratați ca să nu arate urât și să nu rămâneți cu semne.

Imaginea corporală
Modul în care ne vedem propriul corp poate să fie real, corect, sau dimpotrivă, să nu corespundă cu felul în care este de fapt. De obicei, dacă suntem mulțumiți cu felul în care arătăm, se spune că avem o imagine de sine pozitivă, bună. Se întâmplă şi să ne schimbăm ideile privind propriul corp în funcţie de cum ne simţim şi în funcţie de reacţiile pe care le au cei din jurul nostru.
Corpurile noastre au diferite mărimi, forme și culori (unii au pielea mai deschisă, alții mai închisă la culoare). Diferențele dintre noi ne fac unici!
Modul în care arătăm este în mare măsură dat de moștenirea de la părinți și bunici. Poți observa multe asemănări cu ei, nu?
Apoi, felul în care arătăm este influențat și de cum ne îngrijim, ce mâncăm și cum trăim.
Din păcate, de multe ori ne creăm imaginea persoanei perfecte şi ne comparăm cu această imagine. Dacă îți apreciezi corpul prin comparație cu ceilalți, cu ceea ce vezi la televizor sau pe internet, e bine să îți amintești că trăsăturile tale sunt unice și cel mai mult contează cât de bine te porți cu corpul tău, astfel încât să te menții sănătos și în formă.

icon fata 2• Modificări specifice fetelor
La pubertate, fetele și băieții încep să capete trăsături specifice femeilor și bărbaților. Iată ce e firesc să se întâmple cu tine, ca fată:

Creșterea sânilor
Primul semn al pubertății, la majoritatea fetelor, este creșterea sânilor. Aceștia apar ca mici umflături pe piept, în jurul sfârcurilor, acele cercuri de pe pieptul tău ca niște nasturi.
Poate să doară puțin, dar această durere va trece.
Nu te îngrijora dacă un sân crește un pic mai repede decât celălalt. Când vor fi complet dezvoltați vor avea cam aceeași mărime.
Când sânii vor deveni mai mari, va fi nevoie sau vei vrea, poate, să porți sutien. Nu îți faceți griji: uită-te în oglindă, vorbește cu mama sau cu altă persoană în care ai încredere și vedeți dacă e cazul să mergeți să cumpărați sutiene. Dacă nu te simți ok, confortabil cu un sutien, poți purta o bustieră sau un maieu mai subțire pe sub tricoul, bluza sau rochia cu care te îmbraci.

Forma corpului
Crești în înălțime și este posibil să te îngrași. Acest lucru este normal la pubertate.
Aceste modificări sunt mai vizibile pe coapse şi şolduri. Unele fete sunt mai dezvoltate, atât în ceea ce priveşte înălţimea, sânii şi greutatea, altele sunt mai slabe, mai scunde sau cu sânii mai mici. Aceste diferenţe sunt normale și nu sunt definitive – nu uita, corpul tău și al celor de vârsta ta e încă în formare.

Ciclul menstrual
În această perioadă poate apărea ciclul menstrual. La multe dintre fete, ciclul menstrual apare la circa 2 ani după ce au început să le crească sânii.
Ciclul menstrual reprezintă toate schimbările fiziologice din corpul tău care au loc în fiecare lună și cuprinde perioada de ovulație și perioada de menstruație.
Ovulația este perioada când corpul tău secretă ovule (celula sexuală feminină) și este perioada în care dacă faci sex neprotejat poți rămâne însărcinată. Dacă ovulul secretat nu este fecundat (adică nu ai rămas însărcinată), el este eliminat din corp, împreună cu o cantitate de sânge. Aceasta este menstruația, care durează între 3 și 7 zile. Sângerarea din timpul menstruației este perfect normală și sănătoasă.
Tot ciclul menstrual începe cu prima zi de sângerare și se termină în prima zi a sângerării următoare, fără a o include și pe aceasta.
Cel mai obișnuit interval al ciclului menstrual este de 28 de zile, dar se poate ca acest interval să fie mai scurt ( 22 – 27 de zile ) sau mai lung ( de 30 – 35 de zile).
Dacă ai un ciclu stabil de 28 de zile, ovulația apare în ziua a 14-a, considerând drept prima zi a ciclului prima zi de menstruație. La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulația are loc în ziua a 15-a, la cel de 30 de zile ovulația apare în ziua a 16-a și așa mai departe.
Calcularea perioadei în care se produce ovulația nu este sigură.
Când ești la menstruație, este bine să cumperi absorbantele (tampoanele) potrivite pentru tine, în funcție de cât de abundentă este sângerarea (pachetele de tampoane au desenate picături, în funcție de cât de cât de mare e aceasta scurgere).
Igiena e și mai importantă la menstruație. E recomandat să schimbi tampoanele o dată la 4 ore și să te speli înainte de a te schimba.
În zilele în care ai menstruație e bine să nu faci efort, să alergi, să stai în căldură mare sau frig.
Înaintea și în timpul menstruației poți avea dureri sau crampe. Acestea se simt de obicei mai jos de abdomen, dar durerea se poate duce și la spate sau spre picioare.
Există diferențe între fete legate de menstruație. Unele fete au dureri, altele nu. De asemenea, înaintea și în timpul menstruației poți simți și dureri de cap, de sâni, greață, poți fii mai nervoasă sau obosită și asta datorită hormonilor din corpul tău. Este normal, nu te îngrijora. Dacă te simți așa, te poți întinde în pat și poți pune ceva cald pe burtă (o pernă sau o sticlă cu apă caldă).
Dacă durerile sunt mari sau apar alte simptome, îți apar pete roșii pe piele, ai o sângerare foarte abundentă, dificultatea de a respira, sau orice alt semn care nu îți este cunoscut și care te face să te simți inconfortabil, vorbește cu un părinte sau alt adult de încredere și dacă este nevoie mergeți la medicul de familie.

baieti• Modificări specifice băieților
La pubertate, fetele și băieții încep să capete trăsături specifice femeilor și bărbaților. Iată ce e firesc să se întâmple cu tine, ca băiat:

Creșterea părului
În afara părului care crește în zonele intime, pe mâini și pe picioare, îți poate crește păr și pe față, piept, posibil și pe spate.

Forma Corpului
Corpul crește în înălțime și vor fi și alte schimbări: umerii se lățesc și corpul poate fi mai musculos, sau poate vei fi mai slab decât alții. Aceste diferențe sunt firești.
Multor băieți li se umflă sânii la începutul pubertății, dar după câteva luni revin la normal. Ți se poate întâmpla și ție: poți simți un buton plat, cum ar fi cucui sub unul sau ambele sfârcuri și poți simți chiar durere în acele locuri. Nu te speria, e doar pentru puțin timp și nu vei avea sâni adevărați, ca la fete!
Este posibil să nu fii mulțumit de corpul tău, dacă te compari cu alții, dar ar fi bine să nu uiți că schimbarea corpului tău este firească.

Schimbarea vocii
Ai observat, poate, deja că vocea ta a început să se schimbe. Deși poate să ți se pară rușinos sau enervant, și această schimbare face parte din creșterea ta normală.
În timpul acestei perioade, hormonul masculin numit testosteron determină, printre altele, și alungirea corzilor vocale. La bărbați, corzile vocale au dimensiuni mai mari, de aceea vocea lor este mai groasă și mai gravă decât la femei. În această perioadă, când vocea ta se modifică, va fi când mai subțire, când mai groasă, ceea ce este normal. De aceea, în această perioadă poți simți dureri în gât, din cauza forțării vocii.
În momentul în care corzile vocale ajung la maturitate, se definitivează vocea nouă, cea cu care vei rămâne toata viața.

Erecțiile întâmplătoare
La pubertate, penisul și testiculele devin mai mari.
Mărimea si forma penisului si a testiculelor sunt diferite de la băiat la băiat și nu ai de ce să te îngrijorezi.
În general, cam la un an după ce penisul a început să crească, apare prima ejaculare.
Erecțiile întâmplătoare au loc pentru că se dilată brusc vase de sânge din penis, ducând la mărirea, întărirea și ridicarea penisului. Toți băieții trec prin această experiență: au erecții în diferite momente fără să se aștepte la asta. Ți se poate întâmpla și ție, fără să îți atingi penisul sau să ai vreun gând sexual. Și despre asta trebuie să știi că este normal și că este tot un semn al faptului că ești în plină transformare.

Noaptea și ”visele ude”
Mulți băieți se trezesc dimineața cu pijamaua și cearșaful ude.
În această perioadă, testiculele încep să producă spermă. În timpul nopții apar ejaculări în care se eliberează sperma. Acestea nu sunt urinări, adică nu faci pipi în pat.
Nu înseamnă că ai avut un vis sexual, nu trebuie să faci nimic pentru a nu se mai întâmpla, aceste lucruri sunt absolut normale și vor trece când transformările din corpul tău au luat sfârșit.

emotii3. Ce se întâmplă cu emoțiile tale?
Nu numai corpul tău se schimbă, ci și felul în care te simți, te relaționezi la alți oameni sau în care percepi lumea. De exemplu, poți simți că îți pasă mai mult de anumiți oameni.
E absolut normal să dorești ca și ei să te placă și să te accepte și vei face poate mai multe lucruri pentru asta: vei glumi poate mai mult, vei încerca să atragi atenția, te vei gândi mai mult cum să te împrietenești cu anumite persoane. Și ceilalți fac la fel ca să fie plăcuți și acceptați.
În această perioadă, e normal ca grupul de prieteni să devină mai important şi să simți că părinții sau alți adulți nu te înțeleg uneori.
Vor fi poate, momente, în care te vei enerva ușor și în care poți simți că nimănui nu îi pasă de tine.
Ceea ce simți e firesc dar asta nu înseamnă că ceilalți te iubesc mai puțin.
În această perioadă poți trece prin foarte multe emoții într-o singură zi.
E important să le știi, te va ajuta, citește mai departe despre ele.

Vrei să știi mai mult despre emoțiile tale?
Cu toții simțim foarte multe emoții. Dacă trecem prin anumite situații, ne putem simți bucuroși, speriați, triști sau nervoși. Emoțiile sunt reacții la ceea ce ni se întâmplă.
Emoțiile pe care le simțim pot fi plăcute (cum ar fi bucuria) sau neplăcute (tristețea, teama, furia), mai ușoare sau mai puternice.
Emoțiile se simt cu tot corpul. De aceea, de multe ori când ai o emoție, ți se poate înroși fața, poți să tremuri, să simți că îți bate mai repede inima, că ți se strânge stomacul, să simți că nu mai poți vorbi cu cineva sau că nu ai idei. Nu te stresa! Toată lumea are emoții, fie că sunt plăcute sau nu.

Bucuria
Cu siguranță îți poți aminti multe situații care te-au făcut să te simți bucuros (bucuroasă): ai primit ceva ce îți doreai mult, ai mers într-o excursie frumoasă, te-ai întâlnit și te-ai jucat cu prieteni.
Bucuria este o emoție care ne face să ne simțim plini de energie. Când suntem bucuroși simțim o tensiune plăcută și se poate întâmpla ca inima să ne bată mai tare și chiar să plângem “de bucurie”.
E frumos să împărtășești această emoție: povestește-o celor dragi, prietenilor, colegilor. Se vor bucura și ei cu tine!

Tristețea
Tristețea este opusul bucuriei. Când ești trist, fața și ochii tăi exprimă tristețe, te simți lipsit de energie, uneori îți vine să plângi sau chiar o faci. Nu e nimic rău în a fi trist din când în când și în a plânge. Poți să o faci, chiar dacă ești băiat! Mulți spun că băieții nu trebuie să plângă, dar asta e doar o vorbă. Vei fi la fel de băiat și dacă plângi!
E absolut normal să fim triști uneori, altfel cum am ști când suntem bucuroși?
Și în această situație e ok și bine să vorbești cu cineva care te ascultă, sau să faci ceva care te bucură, să nu stai să suferi în tăcere sau să te consumi.
Dar dacă te simți trist pentru mai mult timp și nu îți mai fac plăcere multe din lucrurile care te bucurau, nu sta pe gânduri, cere ajutor. Vorbește cu părinții sau alt adult care te înțelege, scrie-ne sau cere să te vezi cu un psiholog.

Furia
Este normal ca uneori să fii nervos sau furios. Furia este o emoție umană firească. Sunt într-adevăr multe lucruri în viață care pot provoca furie. Poate cineva a spus ceva neplăcut sau neadevărat despre tine, a făcut o glumă proastă sau ai pierdut ceva.
Uneori simți furie fără ca măcar să știi de ce, simți ca și cum “ar fi din senin”.
Furia te poate face să simți că respirația e mai rapidă, mușchii încordați, inima îți bate mai repede și fața poate să ți se înroșească. Uneori furia te poate face chiar să plângi.
Oricare ar fi cauza, este important ca atunci când ești furios să nu te comporți violent, nici cu tine, nici cu cei din jur. Poți să te retragi pentru câteva minute și să faci un lucru care îți place. Ascultă o melodie, uită-te la niște poze care îți plac, citește un banc. În felul acesta poți să îți schimbi repede starea, înainte să “explodezi”.

Teama sau frica
Atunci când îți este frică, inima îți bate mai tare, respiri mai rapid, poți transpira, fața poate deveni palidă, te poți simți nesigur sau nesigură și poți simți chiar că te doare puțin stomacul. Unii spun că “simt un ghem în stomac”, alții că ”am înghețat de frică”.
Frica poate avea multe cauze: te temi de anumite animale, persoane sau de lucruri noi pe care trebuie să le faci. Este normal să te temi de anumite situații pentru că în acest fel atenția ta crește pentru a te feri de pericole. Tot firesc e să vrei să eviți situațiile de care îți este frică, dar este bine să înveți să le faci față, asta te va ajuta să te descurci mereu în situații noi și să ai curaj să te implici mereu în cât mai multe activități.
Atunci când această emoție este foarte mare, te poate împiedica să faci lucruri pe care poate ai vrea să le faci dar nu ai curaj. Dacă simți asta caută un ajutor, pentru că teama poate fi depășită. Vorbește cu un părinte, consilier de la școală sau profesor.

• Tu prin ce emoții ai mai trecut, scrie-ne si le adăugăm!
• Simți că emoțiile te încurcă în multe situații? Scrie-ne și găsim împreună soluții.

people4. Ce se întâmplă cu comportamentul și relațiile tale?
Comportamentul este modul în care fiecare dintre noi acționează și reacționează la situațiile cu care se întâlnește. Prin comportament ne manifestăm, la exterior, gândurile și emoțiile.
La pubertate comportamentul tău poate fi uneori exuberant, plin de energie și bucurie. Alteori vei fi retras sau pur și simplu nu vei avea poftă să faci ceva anume. Pot fi multe momente în care te poţi enerva ușor și te poţi certa fie cu părinții, fie cu profesorii sau chiar cu prietenii sau colegii tăi. Asta se întâmplă datorită schimbărilor din corpul tău, emoțiilor și situațiilor noi cu care te confrunți, atât în afara școlii, cât și la școală.
Toate acestea sunt normale și apar ca tu să înveți din situațiile cu care te întâlnești.

Relațiile cu prietenii și colegii
Încet-încet, vei dori mai multă independență şi te vei simți tot mai bine în grup, alături de prietenii tăi.
Grupurile se formează în funcție de ceea ce aveți în comun, mai ales de ceea ce vă place. Există si diferențe între prieteni și este firesc să fie așa. Din diferențe poți învăța de la ceilalți lucruri folositoare, de exemplu practicarea unui sport nou .
Diferențele, presiunea celorlalți și dorința ta de a fi într-un grup te pot pune însă și în situații neplăcute sau chiar riscante. Prietenii sau colegii tăi te pot presa să faci lucruri pe care tu nu vrei să le faci sau despre care știi că sunt greșite. Ei te pot presa și îndemna să faci orice, de exemplu să chiulești, să spargi un geam, să fumezi, sa furi, să încerci băutura sau multe altele. Deși la prima vedere lucrurile acestea pot părea distractive, ele pot să aibă consecințe negative asupra ta. Alege când să spui NU unei propuneri și nu te alătura grupului în astfel de situații.

Relațiile cu adulții
Ești la o vârstă la care mulți adulți te consideră ba “mic”, ba “mare”.
De la vârsta aceasta, intri în contact direct cu tot mai mulți adulți: vecini, oameni din autobuz, din parc, vânzători. Cei mai prezenți în viața ta sunt însă adulții din familie și profesorii.
Ei așteaptă uneori un comportament de adult de la tine, alteori nu te iau în seamă, pentru că eşti copil. Nici ei nu sunt încă obișnuiți cu schimbările prin care treci și le este mai ușor să te trateze ca până acum, ca pe un copil.
Este, așadar, firesc să simți confuzie sau să nu mai înțelegi ce se așteaptă de la tine.
Este posibil să te enervezi uneori în situații pe care în alte momente nici nu le observi sau răspunzi urât, deși poate tu nu faci asta de obicei.
În relația ta cu părinții sau alți adulți, pot exista multe momente de tensiune și certuri legate fie de prietenii pe care ți i-ai ales și cu care adulții nu sunt de acord, fie legate de modul în care te îmbraci, de cât dormi și de notele de la școală.
Dar, adu-ți aminte, creșterea ta îi afectează și pe ei. Ei vor, în continuare, să te ocrotească și să îți ofere ajutor. Adulții se comportă de multe ori autoritar cu tine pentru că vor să te ferească de pericole.
Comportamentul tău de a te opune adulților vine și din faptul că încă nu ai învățat cum să-ți rezolvi conflictele, adică să faci o înțelegere din care și tu și celălalt să aveți de câștigat.
Cu profesorii poți intra în conflict atât datorită unor lucruri pe care ei nu le acceptă sau nu sunt permise în regulamentul școlii.
E normal ca, în această perioadă, tu să vrei să fie egalitate între tine și părinții, alți adulți sau profesorii tăi, dar acest lucru nu este posibil din cauza diferenței de vârstă, a experienței și poziției voastre – ei sunt profesori tu elev, ei sunt părinți, adulți care te cresc, tu ești încă un copil, deși te afli pe drumul spre maturitate.

• Ai întrebări despre comportament sau ai dificultăți în relațiile tale? Scrie-ne, suntem aici ca să încercăm le rezolvăm împreună. Ce vorbim rămâne doar între noi.

scoala (1)5. Care este relația cu școala?
Când nu ești acasă, cel mai mult timp îl petreci la școală. De aceea contează cum ți-l petreci.
La această vârstă, activitatea la școală e mai complicată și te solicită mai mult.
E important pentru tine să te implici în activitățile de la școală pentru că așa vei ajunge să te cunoști și vei ști la ce te pricepi mai bine. Adică vei învăța să te evaluezi, să vezi unde ai făcut bine și unde ai greșit, cum poți să faci data următoare mai bine și așa vei ști care sunt talentele, aptitudinile pe care le ai (lucrurile la care te pricepi, ești bun(ă)și pe care ai capacitatea să le faci). Dacă ești prezent la ore și te implici în activități, vei avea mai multe cunoștințe, ți se dezvoltă inteligența și limbajul (înveți și mai multe cuvinte decât cele pe care le știi deja), ceea ce te ajută să te exprimi mai bine și să te faci mai bine înțeles și înveți să te descurci în situații mai complicate.
Deși pentru tine poate e mai important locul pe care îl ai în grupul de prieteni decât notele pe care ei iei sau aprecierea profesorilor, vei vedea că și profesorii tăi sunt importanți. Pe unii dintre ei îi placi, pe alții nu, și asta e normal.
Dintre cei pe care îi placi, unii pot deveni modele pentru tine pentru că îți plac trăsăturile lor, modul în care te simți la orele lor și faptul ca îți provoacă interesul de a cunoaște noi.
Dacă nu îl placi un profesor, e posibil ca și materia să ți se pară neinteresantă. Încearcă să dai atenție și acestor materii, e posibil ca, în timp, să îți dai seama că te interesează sa afli mai multe despre unele subiecte și să îți descoperi niște talente pe care le vei putea folosi mai târziu.

timp liber6. Ce faci în timpul liber?
Sunt multe teme pentru acasă, știm. Asta poate să îți răpească mult din timpul liber. Dar cu cât le faci mai repede și mai bine, cu atât ai mai mult timp pentru lucrurile care îți plac. Și mai sunt și weekend-urile. Ce faci în week-end? Stai pe internet? Vorbești pe chat cu prietenii? Joci jocuri pe calculator? Te uiți la televizor? Dacă faci asta, mare parte din timpul tău liber e prea static pentru ceea ce pot corpul și mintea ta la această vârstă.
Și, din păcate, nu te ajută să ai prieteni adevărați, să simți emoții frumoase și nici să îți folosești energia…și ai multă.
Așadar e bine dacă faci sport, ieși la zile de naștere ale prietenilor sau chiar ajuți adulții la diverse lucruri.
Poți învăța de la tatăl tău sau de la alt bărbat lucruri tehnice, despre mașini de exemplu.
Poți învăța să îți pregătești o masă, să gătești ceva.
Dacă adulţii văd că poți face singur(ă) unele lucruri, vor avea mai multă încredere în tine și vei putea avea mai multă libertate.

• Tu ce faci în timpul tău liber? Scrie-ne și poate împreună ne vin mai multe idei!