Link pagina copiat!
Cum să fii alături de prietenii tăi atunci când au nevoie de tine
17 octombrie 2017
Atelier despre munca în echipă la Cluj-Napoca
23 octombrie 2017

Fie că suntem în autobuz, în timpul pauzelor de la școală, atunci când așteptăm ceva sau pe cineva, ori de cele mai multe ori când suntem acasă, ne surprindem online, hoinărind pe rețelele de socializare, căutând în news feed ultimele poze, evenimente, știri și întâmplări ale cunoscuților noștri. Suntem acolo, implicați, conectați la tot ce se petrece în viețile lor, la evenimentele pe care aceștia le dezvăluie prin intermediul imaginilor, filmulețelor și al comentariilor postate.

Într-adevăr, rețelele sociale au beneficiul de a aduce oamenii împreună și de a-i ajuta să își împărtășească noutățile, de a le satisface nevoia de conectare, de comparație, însă în același timp ne pot crea senzația că mereu ratăm o experiență interesantă pe care prietenii noștri o trăiesc din plin – după zâmbetele largi din poză. Poate vi s-a întâmplat să nu aveți o zi bună la școală sau să fiți nevoiți să stați acasă peste weekend pentru a vă pregăti pentru testul de la română de luni, iar în momentul în care ați intrat pe Facebook ați fost ”bombardați” de poze drăguțe, de check-in-uri interesante și multe zâmbete în care cunoscuții voștri au ieșit la film, s-au plimbat, au fost în excursie etc. – cum v-ați simțit în acel moment? V-a trecut prin minte vreun gând de tipul ”of, eu trebuie să stau acasă, pe când alții uite ce bine se distrează, ce viață activă au?”. Astfel de gânduri sau stări pot reflecta ceea ce se numește FoMO sau altfel spus – Fear of Missing Out.

FoMO se referă la anxietatea dată de faptul că putem pierde un eveniment interesant sau că prietenii noștri au o viață mult mai activă și mai palpitantă față de a noastră. FoMO descrie frica de a pierde o șansă de a ieși în oraș cu ceilalți sau frica de a rata o expriență neobișnuită, pe care alții o trăiesc din plin. Aceasta ne poate crea senzația că avem o viață mai anostă față de ceilalți și că luăm decizii greșite când vine vorba de a alege modul în care ne petrecem timpul.

Ce se întâmplă atunci? Începem să ne verificăm tot mai des telefonul sperând că în acest fel vom fi cât mai aproape de ce se întâmplă în realitate în jurul nostru, însă de fapt ajungem să ne îndepărtăm de ea. Faptul că oamenii își afișează de regulă pe Facebook doar experiențele pozitive ne poate din nou da impresia că suntem în urmă cu activitățile.

Ce facem în acest caz pentru a ne simți și noi mai prezenți, mai vizibili?

Putem fi tentați, spre exemplu, să ne ocupăm timpul cu fel și fel de activități, cu sau importanță, pentru a simți că suntem foarte activi. Ne dorim să părem și noi la fel de ”ocupați”, ne străduim să fim și noi la fel de prezenți cu postări la fel de captivante și interesante ca ”prietenii” noștri.

Nu e de mirare că uneori ajungem să ne simțim epuizați de toată această agitație, de această „concurență” virtuală.

E adevarat, e greu să te desprinzi de acest obicei, dar e bine să fim moderați, să înțelegem importanța și măsura în care vrem să ne expunem o parte a vieții  noastre, dar și a celei rămase doar pentru noi.

Vă propun să încercați un exercițiu ușor, în care să vă detașați de toate problemele, în care să vă alocați 10-15 minute în care pur și simplu să vă bucurați de timpul liber. Este important ca în aceste minute să vă goliți mintea de orice fel de agitație, îngrijorare, concurență și să vă centrați pe ceva ce vă face plăcere: să priviți pur și simplu în parc frunzele multicolore dintr-o zi liniștită de toamnă sau să citiți câteva pagini dintr-o carte care vă place.

Casandra Timar-Anton,  psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți Cluj-Napoca

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*