Internetul este o sursa extraordinara de informatii si un instrument cu ajutorul caruia poti comunica, poti lega noi prietenii, poti invata lucruri noi si multe altele. Totusi, internetul poate sa devina si o amenintare, daca nu tii cont de cateva lucuri simple, care sa te ajute sa il folosesti fara sa te expui riscurilor.
- Divulgarea parolelor – parolele din retele sociale sau orice alte conturi trebuie sa fie cunoscute doar de tine. Nu le lasa la indemana oricui si ai grija sa te deloghezi de fiecare data cand folosesti un dispozitiv care nu este al tau, daca nu vrei ca altii sa iti controleze conturile personale.
- Divulgarea datelor personale – numarul de telefon, adresa, scoala unde inveti sau unde iti petreci cel mai mult timpul liber nu sunt informatii pe care sa le comunici necunoscutilor prin intermediul retelelor de socializare. Nu divulga aceste informatii persoanelor pe care nu le cunosti, daca nu vrei sa te trezesti cu surprize neplacute.
- Trimiterea de poze nud sau pe care n-ai vrea sa le vada parintii – odata ce ai trimis ceva online nu-ti mai apartine si risca oricand sa ajunga public. Chiar daca e vorba de un/o prieten/a apropiat/a sau persoana de care te-ai indragostit, nu trimite imagini cu tine pe care nu le-ai lasa pe mana parintilor sau a profesorilor. Este cel mai simplu reper pe care poti sa ti-l iei inainte sa dai send unei fotografii de care nu esti foarte sigura/a ca ar fi bine sa o trimiti.
- Intalnirea cu persoane pe care nu le cunosti – e placut sa cunosti oameni noi, insa a-ti da o intalnire cu cineva cu care ai vorbit doar de cateva ori pe internet, poate fi foarte riscant. Nu stii cine se afla cu adevarat in spatele unei fotografii de profil prietenoase. E mai bine sa tii prieteniile online in acelasi mediu si sa nu risti o intalnire pe care ai putea sa o regreti, din cauza unei persoane care se da drept altcineva, iar adevaratele intentii nu-ti sunt cunosocute.
- Ascunderea situatiilor care te fac sa te simti inconfortabil – uneori internetul este folosit de ceilalti pentru a intimida. Daca ai intalnit astfel de situatii, fie din partea cunoscutilor, fie din partea unor utilizatori care nu isi comunica identitatea, cel mai bine este sa anunti un adult si sa intrebi ce poti face, inainte ca situatia sa se inrautateasca.
- Raspunsurile pentru comentarii rautacioase – cand cineva iti vorbeste urat pe internet, primesti amenintari sau orice alte mesaje care ti se par nepotrivite, primul lucru pe care il poti face este sa reportezi mesajul/postarea catre administratorii site-ului pe care il folosesti. Nu raspunde atacurilor, nu vei face decat sa alimentezi acest tip de comportament. Cel mai bine este sa incerci sa blochezi utilizatorul pe cat posibil si sa il ignore.
- Descarcarea de fisiere despre care nu ai certitudinea ca sunt sigure – poti gasi o gramada de programe pe internet care promit ca pot face o multime de lucruri. Ai grija ce tip de programe descarci si instalezi pe calculator si ce surse folosesti pentru acestea. Nu orice site este sigur sau are grija sa nu aiba virusi inserati prin reclamele care ruleaza pe site.
- Cuvinte rautacioase pentru ceilalti – daca tie nu iti place sa fii atacat/a prin comentarii rautacioase, nu aplica nici tu acest tip de tratament celorlalti utilizatori. Ca regula generala, nu posta/trimite un mesaj pe care nu l-ai spune cuiva si fata in fata.
- Postarea publica a continutului – retelele de socializare au o serie de setari de intimitate pe care le poti pune in aplicare. Nu face public tot continutul pe care il postezi online. Pastreaza pozele cu prieteni doar pentru prieteni si la fel check-in-urile, daca nu vrei ca oricine sa aiba posibilitatea sa afle tot ce faci, cine iti sunt prietenii, cum te distrezi s.a.m.d.
- Tehnologia pe intelesul parintilor – faci parte din generatia celor care se descurca foarte bine cu internetul inca de la o varsta destul de mica. Esti la curent cu aplicatiile noi, functionalitati noi si tot felul de lucruri interesante. Nu tine informatiile doar pentru tine. Ai rabdare sa explici si parintilor cum si pentru ce folosesti internetul. In felul acesta vor avea mai mult incredere in tine si in comportamentul tau online si poate reusesti sa ii ajuti cu diverse lucruri la care nu s-ar fi gandit ca le pot folosi pentru a castiga timp sau cunostinte noi.