Link pagina copiat!
De ce mă afectează atât de mult ceea ce spun ceilalţi despre mine?
31 martie 2017
Cum să conduci maşina minţii? Puterea creierului tău
31 martie 2017

Nu lasa stresul sa iti controleze starea, exista solutii. FOTO: Unsplash

Sigur cu toţii avem momente în care ne simţim stresaţi. Dar ce este de fapt stresul? Este o stare emoţională care apare când credem că nu mai avem soluţii şi resurse (timp, energie etc) pentru situaţiile prin care trecem, pentru solicitările de la şcoală, de acasă etc.

Chiar dacă pare greu de crezut, stresul depinde în mare parte de noi. Mulţi dintre noi trecem prin aceleaşi experienţe, dar nu toţi ne stresăm. Te-ai întrebat vreodată de ce? Pentru că fiecare dintre noi vedem diferit situaţiile, le percepem în moduri diferite. Este ca şi cum am avea ochelari de culori diferite, care scot în evidenţă doar anumite aspecte ale situaţiei.  

 Ce putem face ca să gestionăm stresul cât mai bine :

  1. Să identificăm resurse care să ne ajute să reuşim. Ideea este să identificăm ceea ce ne ajută. Somn mai mult? Sport? Relaxare cu prietenii? Discuţii cu părinţii? Orice activitate ne face să ne simţim mai bine şi să reducem emoţia aceea puternică.
  1. Să ne organizăm activităţile cât mai structurat. De exemplu, putem să ne luăm o agendă în care să ne trecem lucrurile pe care le avem de făcut şi să bifăm de fiecare dată când reuşim să rezolvăm câte ceva. Aceasta ne ajută să vedem că putem să fim eficienţi şi ne motivează să navigăm cu succes printre lucrurile pe care le avem de făcut.
  1. Să acceptăm situaţia atunci când nu reuşim să facem totul ca la carte sau să acceptăm că s-ar putea să intervină tot felul de situaţii pe care nu le putem controla şi care ne pot da planurile peste cap. Putem să ne gândim că au mai fost situaţii în care nu ne-am descurcat perfect, dar totuşi am trecut peste ele şi nu a fost sfârşitul lumii.

Deci, dacă eşti stresat, schimbă culoarea ochelarilor prin care priveşti situaţiile şi caută să vezi care sunt oamenii şi experienţele care te ajută să faci faţă situaţiei.

Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți din Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*