Link pagina copiat!
10 lucruri pe care este bine sa le stii despre igiena personala
29 septembrie 2015
Prima menstruatie? 10 lucruri pe care trebuie sa le stii
30 septembrie 2015

Ți se întâmplă să ai stări de supărare și să simți nevoia să trântești o ușă? Sau să simți tristețe intensă deși nu s-a întâmplat nimic grav? Cu toții avem perioade când trecem prin stări proaste, suntem irascibili, furioși aparent fără niciun motiv. Aceste stări fac parte din viața noastră și sunt mai accentuate în adolescență când hormonii de creștere își fac de cap.

Da, este normal să ai stări proaste, însă dacă acestea persistă îndelung ajung să te afecteze pe tine și pe cei din jur. Dacă stările proaste sunt din ce în ce mai intense și nu alternează cu perioade în care să ai și sentimente pozitive, trebuie să iei măsuri.

Mai întâi, să aflăm mai multe lucruri despre aceste stări de spirit. Cum sunt și ce cauze pot avea, apoi să încercăm să le limităm influența asupra noastră.

Prin ce se caracterizeaza starile proaste?

De cele mai multe ori vorbim despre tristețe, supărare sau irascibilitate. Pe punctul de a izbucni într-o ceartă sau în lacrimi. Nimic nu pare suficient de bun pentru a îmbunătăți starea deși privind lucrurile rațional, ai avea destul de multe motive să te simți bine în pielea ta.

Care pot fi cauzele?

copiiCei mai mult adolescenți sunt puși sub presiune din partea părinților și a școlii pe de o parte și dorința de a fi popular și acceptat de prieteni, pe de altă parte. Părinții își doresc să ai rezultate cât mai bune, dar să obții rezultate și la alte activități extrașcolare pe care le ai. Nu poți fi perfect, iar faptul că nu reușești să atingi așteptările alor tăi, poate să-ți afecteze starea de spirit.

Pentru că ai crescut ai nevoie de mai multă independeță și intimitate, totuși ai nevoie de familia ta. Câteodată vrei să fii tratat ca un adult, dar alteori e destul de dificil să-ți asumi anumite responsabilități. Părinții se adaptează și ei odată cu tine la noile tale nevoi de independență, dar vor și să te protejeze, ceea ce poate să ducă la conflicte. Astfel se pot instala sentimente de singurătate, confuzie și temere.
Alături de aceste presiuni se amestecă și hormonii pubertății care determină schimbări fizice și emoționale.

Alimentație dezechilibrată și prea puține ore de somn. Sunt două lucruri cărora de multe ori nu prea le acordăm atenție, dar care au o influență destul de puternică dacă nu le tratăm cu o doză de responsabilitate.

Cand e mai mult decat o stare proasta

Să te simți nervos, plictisit și fără speranță, poate să fie o stare pasageră sau să facă parte dintr-o problemă mai serioasă, precum depresia.
Dacă au trecut mai mult de două săptămâni în care te simți atât de obosit și lipsit de orice dorință de a face ceva, încât nu vrei să te ridici din pat, este momentul să vorbești cu părinții tăi și să vezi un medic specialist care să te ajute să faci față situației.

De asemenea, dacă te simți atât de trist încât să vrei să îți faci rău, să te rănești e suficient de grav cât să vorbești cât mai repede cu cineva care să îți acorde ajutorul de care ai nevoie. Părinții te pot ajuta să programezi o vizită la psiholog sau poți să vorbești cu psihologul școlar.

Ce poti sa faci pentru a tine sub control dispozitiile dificile

Nu e deloc ușor, dar sunt câteva lucruri pe care poți să le faci când treci printr-o perioadă în care te simți ca un pește scos din apă:

• conștientizează că nu treci doar tu prin asta; chiar dacă nu sunt identice pentru toți adolescenții, majoritatea se confruntă cu stări asemănătoare;happy face

• numără până la zece sau concentrează-te 10 secunde pe respirația ta, înainte să reacționezi la primul impuls;

• vorbește cu oameni în care ai încredere când simți nesiguranță, iar emoțiile sunt copleșitoare;

• dormi cel puțin 8h pe noapte și mânâncă sănătos, incluzând în mesele zilnice fructe și legume;

• plângi – câteodată cel mai bine este să te descarci de toată tensiunea pe care o simți cu o repriză de plâns;

• ai răbdare – după ploaie vine și vreme bună, la fel după o stare proastă urmează și momente mai fericite. Dacă simți că dispoziția ta se prelungește prea mult și îți afectează relațiile cu cei din jur, vorbește cu un psiholog sau un consilier școlar. Aceștia te pot ajuta să înțelegi mai bine ce se întâmplă și cum să te descurci într-o situație mai gravă.

Ai și alte metode pe care le folosești să ții sub control dispozițiile negative? Lasă-ne părerea ta în secțiunea de comentarii de mai jos. Sau intră pe forum și hai să vorbim acolo mai multe despre emoții, stări și sentimente.

3 Comments

  1. Andras spune:

    Sunt într-o stare de supărare tot timpul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*