Te surprinzi uneori ca fiind foarte iritabil fără niciun motiv? Sau te simţi dintr-o dată foarte trist fără să ştii de ce? Trecerea bruscă de la tristeţe la furie şi la bucurie în doar câteva minute te poate face să simţi că îţi pierzi controlul. Astfel se naşte întrebaea: de ce este aşa de comun printre adolescenţi sentimentul de a fi într-un montagne-russe emoţional?
O parte a răspunsului îl reprezintă schimbarea şi presiunea continuă în care se află. Poate începi să mergi la o nouă şcoala şi nu-ţi mai poţi vedea prietenii vechi la fel de mult. O îngrijorare frecventă a multor adolescenţi este încercarea de a obţine note bune sau dorinţa de a fi mai bun în sportul practicat. Şi pare că pur şi simplu nu este suficient timp să le faci pe toate.
A fi adolescent presupune să te confrunţi cu probleme de identitate şi de imagine de sine. Să fii acceptat de prieteni pare un aspect foarte important. Adolescenţii pot observa, de asemenea, pentru prima data, o oarecare distanţa din partea părinţilor şi a familiei. Poţi simţi nevoia de a te descurca pe cont propriu şi de a lua singur deciziile, dar poate fi totodată compleşitor şi uneori să te simţi singur.
Pe cât de placută şi de palpitantă este această perioadă, pe atât de confuză şi de conflictuală este, în acelaşi timp. Poate dura un timp până când adolescenţii şi familiile lor să se simtă confortabil cu această tranziţie dintre copilărie şi perioada adultă.
O altă cauză importantă a schimbărilor de dispoziţie este de natură biologică. O dată cu pubertatea corpul începe să producă hormoni. Aceştia, respectiv estrogenul şi progesteronul la fete şi testosteronul la băieţi, produc schimbări fizice în corp. Dar la unele persoane, aceştia se pare că produc şi modificări emoţionale: acele stări fluctuante de bine sau de rău care uneori par să ne scape de sub control.
Va fi mai uşor de suportat o dată ce înţelegem că majoritatea oamenilor trec prin aceste fluctuaţii de dispoziţie în perioada adolescenţei.
Când este vorba despre mai mult decât o simplă dispoziţie
A fi uşor iritabil şi temperamental pot fi semne ale depresiei. La fel şi sentimentele de plictiseală şi de inutilitate.
Majoritatea oamenilor pun semnul eglalităţii între depresie şi tristeţe, dar depresia poate aduce cu sine stări de indispoziţie, nerăbdare, furie, sau chiar nepăsare. Când depresia intervine nemailasându-te să te bucuri de viaţă sau de relațiile cu ceilalți, e un semn că trebuie să faci ceva în legatură cu ea, precum a vorbi cu un consilier sau terapeut care te poate ajuta să o gestionezi. De asemenea, dacă vreodată îţi vine să te rănesti singur, e vorba despre mai mult decât o simplă indispoziţie şi trebuie să spui cuiva despre asta.
Preia controlul
Îţi prezentăm câteva metode care să te ajute să suporţi mai uşor acele stări de indispoziţie:
Dacă simţi nevoia să vorbeşti cu cineva despre lucrurile care te frământă, ne poţi lasa un mesaj pe forum.