Link pagina copiat!
Ce legătură există între social media și sănătatea mentală?
21 august 2017
Tehnici de relaxare la Cluj-Napoca
23 august 2017

stressed businesswoman at work. Isolated on white

Cu siguranță ai auzit, de cel puțin câteva ori, că, dacă poți realiza mai multe activități concomitant, ești eficient… Ei bine, a fi eficient nu este sinonim cu numărul de activități pe care le avem.

Persoanele care sunt obișnuite să se implice în mai multe activități, mai ales în mediul online, precum verificarea e-mailului, scrierea mesajelor, postarea pe social media etc., sunt foarte ușor distrase de orice și au adesea gânduri și amintiri haotice. Astfel, performanța acestora este afectată, deoarece creierul nu este folosit la potențialul maxim, ci face eforturi de a trece frecvent de la o activitate la alta. Mai mult, se pare că acestea se concentrează mai greu asupra a ceea ce au de realizat și le este dificil să selecteze informația importantă necesară pentru o anumită activitate.

De ce este afectată performanța și productivitatea? Earl Miller, un cercetător de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), explică acest lucru prin faptul că atunci când noi credem că al nostru creier se concentează asupra mai multor activități, de fapt acesta doar trece foarte repede de la una la cealaltă. De fiecare dată când se întâmplă acest lucru, costurile pentru creier sunt foarte mari, deoarece, la nivelul acestuia, activitățile interferează și scad potențialul creierului de a fi productiv.

Astfel, a face mai puține lucruri concomitent poate fi, de fapt, cheia spre succes, nu spre eșec.

Cum puteți face acest lucru?

  • Setați-vă scopuri cât mai specifice
  • Alocați timp pentru fiecare activitate în parte, pe rând
  • Setați pași pentru fiecare activitate, pe rând.

Mult spor în activitățile voastre și nu uitați: a face mai puține poate însemna a face mai mult.

Daniela Dumulescu, psiholog Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*