Cu toţii am simţit că absenţa unei persoane dragi ne provoacă emoţia de dor. Ştiaţi că această emoţie are o explicaţie în biologia creierului nostru?
În corpul nostru se produc diferite substanţe chimice, denumite hormoni şi neurotransmiţători. Acestea ne ajută să ne apropiem de oameni pentru a putea menţine relaţii cu ceilalţi (intime, relaţii cu prietenii etc. )
În domeniul neuropsihologiei există o serie de cercetări care explică implicarea hormonilor şi neurotransmiţătorilor în sentimentul de iubire. Hormonii principali ai iubirii sunt estrogenul, testosteronul şi oxitocina, iar neurotransmiţătorii sunt serotonina şi dopamina. În momentul în care suntem îndrăgostiţi, nivelul acestor substanţe creşte substanţial în corpul nostru. Astfel, cu cât petrecem mai mult timp cu persoana iubită, cu atât devenim mai dependenţi de un nivel ridicat al acestor substanţe care provoacă plăcere, iar corpul nostru se obişnuieşte cu producerea rapidă a lor.
Ce se întâmplă atunci când nu este lângă noi persoana a cărei prezenţă cauzează acest fenomen? Corpul nostru revine la nivelul normal de producere a acestor substanţe, pe care le procesează extrem de rapid. Cum influenţează acest lucru starea emoţională? De multe ori, atunci când persoana dragă lipseşte, simţim simptome similare anxietăţii sau depresiei deoarece creierul nostru s-a obişnuit cu aceste substanţe ale plăcerii şi stării de bine, pe care nu le mai primeşte.
Acesta este motivul pentru care avem emoţii negative atunci când ne despărţim de persoana iubită şi avem nevoie de timp să revenim la normal. Mai mult, de fiecare dată când vedem persoana iubită, substanţele stării de bine încep să fie produse din abundenţă, ceea ce face ca întreg procesul să se reseteze și să o luăm de la capăt cu încercarea de a trece peste și a reveni la normal.
Aşadar, atunci când îţi este dor de cineva, aminteşte-ţi că este un proces normal, prin care trecem toți.
Psiholog Daniela Dumulescu, Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Cluj-Napoca