Link pagina copiat!
Legătura dintre succes și inteligența emoțională
31 martie 2017
De ce unii oameni se stresează şi alţii nu?
31 martie 2017

Parerea celorlalti despre noi nu ne defineste. FOTO: Unsplash

Câteodată simţim că suntem înconjuraţi de oameni care ne judecă, de păreri negative care ne afectează prea mult, ori de răutăţi la adresa noastră.

”Simt de multe ori că mă întristez şi sufăr atunci când cineva îmi spune că nu sunt bună în ceea ce fac, că nu o să reuşesc etc. Mereu părinţii mă fac să cred că sunt o persoană rea pentru că îmi reprosează tot timpul diferite lucruri. Alteori colegii şi unii profesori se comportă răutăcios. Uneori mă întreb dacă nu cumva au dreptate şi atunci devin foarte critică cu mine şi cu fiecare greşeală pe care o fac. Mă întreb de ce mă afectează atât de mult părerea celorlalţi. Îmi dau seama că sunt poate prea sensibilă la părerile lor, dar nu înţeleg cum alţii sunt nepăsători atunci când trec prin aceste situaţii”, spune Alexandra, o adolescentă în clasa a X-a.

Răspunsul la întrebările Alexandrei este simplu: gândurile. Ele sunt cele care ne fac să ne simţim trişti, furioşi, temători, atunci când ceilalţi ne jignesc, ne evită, ne reprosează tot felul de lucruri. Mai concret, ajungem să credem că ceea ce spun ceilalţi este adevărat şi să suferim. Dar oare este aşa? Oare părerile celorlalţi sunt adevărate? Cu siguranţă nu întotdeauna!

Partea bună este că noi suntem cei care decidem cât de mult lăsăm aceste păreri să ne afecteze. Putem decide dacă lăsăm mintea să absoarbă lucrurile negative, ca un burete, sau dacă găsim propriul scut în faţa părerilor negative.

 Atunci când trecem prin astfel de situaţii, putem să ne amintim că:

  1. Oamenii au păreri despre oricine şi despre orice, dar acest lucru nu înseamnă că părerile lor sunt și neapărat adevărate. De exemplu dacă cineva ar spune despre mine că sunt un obiect m-aş transforma în obiectul respectiv? Sigur că nu. Faptul că cineva spune ceva despre mine nu mă transformă în acel lucru. Este doar părerea lui.
  1. Oricine greşeşte; câteva greşeli sau eşecuri nu ne transformă în persoane mai rele sau mai puţin valoroase decât ceilalţi. Faptul că cineva spune despre mine că sunt un prost, un incompetent etc, doar pentru că am rezultate mai slabe la şcoală sau greşesc în anumite situaţii nu înseamnă că eu sunt un un eşec. Să ne amintim câte lucruri bune reuşim să facem în fiecare zi şi câte situaţii am trăit în care am reuşit să fim foarte buni.
  1. Avem în jur oameni dragi care ne iubesc şi ne apreciază indiferent de greşelile pe care le facem şi putem alege să construim relaţii frumoase cu aceştia, ignorând răutăţile celorlalţi.

Gânduri eficiente!

Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți din Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*