Link pagina copiat!
Cum ne poate influența expresia facială ceea ce simțim?
19 august 2017
Ce legătură există între social media și sănătatea mentală?
21 august 2017

Uneori simțim că emoțiile ne controlează felul în care gândim sau că este dificil să luăm decizii raționale când avem emoții foarte puternice. Acest fenomen este cunoscut sub numele de euristica afectivității.

Ce face aceasta?  Ne face să luăm rapid decizii bazate pe instinct și pe emoțiile pe care le avem despre o persoană, un eveniment etc. Astfel, dacă avem emoții pozitive tindem să ne concentrăm pe beneficiile unei situații și să subestimăm riscurile.

Spre exemplu, să ne imaginăm următoarea situație: o persoană are 3 câini prietenoși, iar o altă persoană a fost mușcată recent de un câine. Prima persoană asociază câinii cu emoții pozitive și astfel, inconștient, va considera că se poate apropia fără probleme de orice câine, deci va evalua riscul ca fiind minim și beneficiile maxime. A doua persoană asociază câinii cu durere și teamă, și va judeca situația menționată ca fiind foarte riscantă. În ambele cazuri, euristica afectivității acționează în luarea deciziei: o emoție involuntară influențează decizia.

Așadar, este necesar să fim conștienți de tendința noastră de a gândi în funcție de felul în care ne simțim. Acest lucru nu este mereu ceva negativ – uneori acest mod de gândire ne ajută să luăm decizii rapide… Cu toate acestea, atunci când vrem să luăm decizii raționale, este important să analizăm mai profund situația, consecințele deciziilor etc și să contracarăm tendința de a lua decizii emoționale.

 

Daniela Dumulescu, psiholog, Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*