Link pagina copiat!
Concurs de ghicitori la Cluj-Napoca
29 noiembrie 2017
În ce condiții te poți angaja ca adolescent
30 noiembrie 2017

Cu toții am auzit de multe ori că o stimă de sine ridicată ne ajută în multe situații. Dar ce poate fi greșit în a avea o stimă de sine crescută? Nimic dacă aceasta are la bază comportamente pozitive și rezultate pe măsură. Din nefericire, în multe cazuri, stima de sine este indusă de către părinți sau profesori fără ca aceasta să aibă o sursă reală. În acest caz, stima de sine crescută și nerealistă este la fel de dăunătoare ca cea scăzută. De ce? Deoarece ne poate face să ne supraestimăm și să devenim prea preocupați de propria imagine, să fim iresponsabili, puțin empatici cu ceilalți sau nemotivați.

În multe cazuri, stima de sine crescută fără o bază reală ne face să ne simțim superiori față de ceilalți și să ne considerăm mult mai îndreptățiți decât aceștia pentru a obține diferite beneficii. Mai mult, în situația în care avem această stimă de sine și trecem prin diferite eșecuri, este posibil să ne simțim extrem de dezamăgiți și să acceptăm cu greu ceea ce ni se întâmplă. Putem dezvolta o serie de probleme emoționale în condițiile în care viața ne oferă situații de eșec care ne contrazic imaginea despre noi.

Așadar, este important să ne dezvoltăm o stimă de sine în concordanță cu propriile realizări și bazată deopotrivă pe valorizarea proprie, cât și pe a celorlalți.

 

Daniela Dumulescu, Psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Cluj-Napoca

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*