Comportamentul prosocial este deseori asociat cu altruismul, deoarece ambele urmăresc binele altora şi implică componente comune precum empatia şi simpatia. Aşadar, ne comportăm prosocial atunci când ne dorim şi avem competenţa de a face bine celorlalţi, când acţionăm în beneficiul lor. Există multe argumente care susţin importanţa acestor abilităţi. În principal, oamenii care au comportamente de ajutorare a celorlalţi se adaptează mai bine la situaţii noi, sunt mai puţin predispuşi la depresie, au rezultate mai bune la şcoală.
De asemenea, acestea ne dezvoltă empatia şi ne face mai puţin agresivi. Mai mult decât atât, atunci când ne orientăm spre a-i ajuta pe ceilalţi putem să ne ajutăm pe noi înşine. Aşadar, este recomandat să folosim comportamentele prosociale atunci când avem emoţii negative deoarece ne ajută la:
De-a lungul vieţii, calitatea relaţiilor cu ceilalţi este dată de cât de mult investim în aceste relaţii…şi să nu uităm că ne simţim mult mai bine, ne valorizăm mai mult şi suntem mai bine adaptaţi dacă investim o parte din timpul nostru în folosul celorlalţi.
Daniela Dumulescu, psiholog, Centrul de Resurse pentru Adolescenţi, Cluj-Napoca