Link pagina copiat!
Care sunt avantajele practicarii sportului
17 septembrie 2015
Pasi simpli pentru imbunatatirea stimei de sine
21 septembrie 2015

Două treimi din corpul tău este apă. Consumăm apă prin aproape fiecare funcţie a corpului nostru. De la digestie până la eliminarea toxinelor. În acelaşi timp pierdem apă din corp când respirăm, transpirăm, când mergem la baie. Apa pierdută trebuie să fie şi înlocuită pentru ca organismul să funcţioneze la parametri normali.

Ce se întâmplă dacă nu bei suficientă apă? Corpul tău se deshidratează, iar nivelul de apă este sub limita la care corpul tău funcţionează normal. Te simţi mai lent, ţi se usucă gura, te doare capul şi ai o stare generală de rău.

Lichidele pe care le consumăm nu trebuie să fie neapărat sub formă de apă, însă aceasta e cea mai sănătoasă variantă. Sucurile 100% naturale, pot fi şi ele utile, însă pe lângă vitamine, acestea mai conţin şi glucoză şi fructoză care înseamnă zaharuri de care nu ai neapărată nevoie în corp. De asemenea, sucurile şi băuturile acidulate pot interfera cu apetitul tău, ceea ce poate determina un dezechilibru la nivelul nutrienţilor pe care îi consumi.

Astfel că, e bine să consumi sucuri şi ceaiuri dar trebuie să fii atent la conţinutul de zahăr şi eventual cofeină al acestora.

Dacă nu îţi place să bei apă, poţi să pui o felie de lămâie sau portocală, pentru a avea o altă aromă, mai exotică.

Ce poate duce la deshidratare:

 • efortul fizic;
 • căldura;
 • infecţii gastrointestinale;
 • cofeina în exces;
 • consumul de alcool.

Printre beneficiile unui consum optim de lichide se numără:

 • funcţionarea corectă a organismului;
 • digestie corespunzătoare;
 • funcţionare optimă a rinichilor;
 • te ajută să-ţi menţii musculatura în formă;
 • îţi face tenul să arate mai luminos;
 • te ajută să obţii note mai bune la teste (un studiu din 2012 spune că studenţii care beau apă înainte de examen obţin, în medie, rezultate mai bune decât cei care nu au consumat apă).

Câtă apă e bine să bei?

Cât să-ţi potoleşti setea. Sunt surse de informaţii care spun că un adult trebuie să bea 2 litri de apă pe zi. Însă această cantitate poate să provină din mai multe surse. Suc natural, fructe, ceai, supe şi ciorbe. De asemenea, trebuie să iei în calcul şi vremea de afară, cât de mult transpiri, dacă depui efort fizic, starea ta de sănătate, băuturi diuretice consumate (cafea sau ceaiuri cu cofeină).

Este destul de dificil să monitorizezi câtă apă bei, ţinând cont de toate aceste variabile. De aceea, cel mai bun indicator este senzaţia de sete.

Senzaţia de sete este un simptopm că e timpul să bei un pahar cu apă, nu un semn de deshidratare.

Voi în ce perioadă a zilei beţi cel mai mult apă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*