De multe ori mergem la cumpărături (alimente, haine, birotică, etc.), ne facem dinainte o listă cu lucrurile de care avem nevoie, dar când ajungem la casă ne dăm seama că avem mai multe (mult mai multe) lucruri în coș. De ce? Iată câteva motive sau explicații care ne pot răspunde la această întrebare.
Dorința de a impresiona
Cu cât am mai multe lucruri, cu atât mă simt mai important, mai în siguranță. Fiecare dintre noi avem cel puțin un lucru de firmă (adidași, pantofi, haine, accesorii), un laptop sau un smartphone de ultimă generație, semne de carte cu mesaje motivaționale, 5 brelocuri la chei. Chiar avem nevoie de ele? Un tricou de bumbac din Auchan e mai puțin valoros decât unul de la Zara? Nu prea, nu-i așa? Da, poate e mai fashion, dar îndeplinește aceeași funcție: ne acoperă partea superioară a corpului și ocazional e pictat de ketchup sau e folosit drept prosop în zilele toride de vară. Tendința de a cumpăra lucruri de firmă, chiar dacă nu avem nevoie de ele, e parțial explicată de insecuritatea pe care o simțim față de propria imagine.
Expunerea excesivă la reclame
Reduceri, oferte limitate, 1+1 gratis, 4+1 gratis, etc. Propriul meu portmoneu e plin de vouchere, tickete cu 4+1 gratis la toate cafenelele de unde îmi iau ceai (bine măcar că oferta nu este valabilă doar pentru cafea! J). Deși știm că prețul după reducere îl aproximează cât de cât pe cel adevărat, iar oferta limitată a fost înainte nelimitată, tot intrăm în magazinele care lipesc stickere cu reduceri pe vitrină. De ce? Cercetările din psihologia socială ne arată că percepem reducerile care pe o concesie făcută special pentru noi, iar ofertele limitate au priză deoarece tindem să considerăm că un lucru rar sau la care avem acces limitat e automat mai valoros. Așa se explică de ce cumpărăm mobilier vintage, deși nu se potrivește cu nimic din casa noastră sau de ce nu dormim toată noaptea dinainte de Black Friday.
Investiție
Cumpără, nu știi niciodată când o să ai nevoie de el/ea... Așa ajungem să cumpărăm lucruri cărora nu le găsim o întrebuințare logică sau imediată (ca să nu le numim inutile), dar știm că va veni și timpul lor. Printre aceste lucruri, amintim cele 10 tipuri de piper (pentru că piperul negru e prea mainstream), bluza cu gât, dar cu mâneci scurte, n huse de telefon cu diferite mesaje/obiecte luminoase sau sclipicioase atașate, etc.
Cumpărăturile pe post de terapie
Când ești trist, nemulțumit sau frustrat, sau dimpotrivă, simți că meriți o recompensă – nimic nu este mai bun decât o sesiune de shopping. De multe ori, atunci când cheltuim bani, uităm de griji, și ne simțim ca o divă/div. Deși acest feeling e înnăbușit repede de vină (bat-o vina!), sensibilitatea noastră la recompensă învinge mereu. Întotdeauna vom prefera actvitățile și lucrurile care ne aduc plăcere sau care ne permit să evadăm chiar și pentru puțin timp din prezent (care nu e plăcut întotdeauna).
Sindromul ‘cum a ajuns asta aici?’
Nu vi s-a întâmplat niciodată să mergeți la cumpărături, să ajungeți la casă și să constatați că nu știți cum a ajuns produsul x sau y printre cumpărături? Mie mi se întâmplă chiar des. Ei bine, uneori cumpăratul devine rutină și tindem să cumpărăm anumite lucruri pentru că le-am cumpărat de multe ori înainte (chiar dacă acum nu mai avem nevoie de acel lucru). Mai mult, cumpărăm anumite produse doar pentru că se asociază cu un alt produs pe care vrem să îl cumpărăm. Ce? Nu v-ați luat niciodată un tricou doar pentru că se asortează cu papucii pe care tocmai i-ați cumpărat?
Indiferent de motivele conștiente sau inconștiente pentru care cumparăm lucruri de care nu avem nevoie, un lucru e clar – acest articol nu te va ”vindeca” de boala cumpăratului doar de dragul cumpăratului. Însă sper că te va face să fii mai conștient(ă) de nevoile tale și de adevăratele motive care stau în spatelele comportamentelor noastre.
Alexandra Marian, psiholog la Centrul de resurse pentru adolescenți din Cluj-Napoca