De multe ori întrebăm sau suntem întrebați: „Care este sărbătoarea ta preferată?”. Da, la prima vedere (sau auzire), ni se poate părea o întrebare stupidă, de o superficialitate jignitoare pentru intelectul nostru. Însă de cele mai multe ori răspundem (mai siguri pe noi decât atunci când suntem întrebați cum ne numim): „CRĂCIUNUL!!!” Da, poate părea o întrebare simplă, cu un răspuns clișeic. Dar faptul că marea majoritate dintre noi consideră Crăciunul ca fiind standardul de aur al sărbătorilor, ne poate determina să mergem dincolo de imaginea meselor îmbelșugate și a cadourilor de sub brad (lucruri importante, nu mă înțelegeți greșit), pentru a căuta rolul acestei sărbători pentru starea noastră psihologică de bine. Acestea fiind spuse, în cele ce urmează ne propunem să discutăm câteva motive pentru care sărbătorirea Crăciunului este un lucru atât de special pentru mulți dintre noi.
Împodobirea bradului, pregătirea preparatelor tradiționale (sau mai puțin tradiționale), dăruirea și primirea de cadouri, colindatul și alte obiceiuri pe care le respectăm cu sfințenie de Crăciun au toate un punct comun: sunt realizate împreună și pentru persoanele la care ținem. Oamenii sunt prin excelență ființe sociale, iar legăturile interpersonale pe care ni le creăm sunt o parte constitutivă a ceea ce suntem și o sursă importantă de suport social și emoțional. Iar acest moment de sărbătoare ne oferă prilejul de a „îngrji” aceste relații, de a le celebra. Emoțiile pozitive și starea generală de bine pe care le creează Crăciunul stau întotdeauna deasupra aspectelor materiale, care reprezintă doar decorul în care acestea coexistă.
De cele mai multe ori, urâm să facem aceleași lucruri în fiecare zi, de aceea căutăm mereu să ne diversificăm viața, chiar dacă vorbim de lucruri mărunte, cum ar fi înlocuirea mersului cu autobuzul către școală sau job cu mersul pe jos, însoțit de un prieten sau un coleg. Rutinele au și avantaje, deoarece creează ordine și predictibilitate, lucru care ne face să ne simțim în siguranță. Dacă ne gândim la rutina sărbătorilor, putem intui acum de ce o păstrăm cu sfințenie și o realizăm de fiecare dată, la fel ca anii trecuți. De ce? Păi pentru că anticipează bucuriile și momentele dragi pe care abia așteptăm să le trăim alături de ceilalți, iar acest lucru face ca momentul în sine să fie și mai prețios atunci când are loc. Fiecare glob pe care îl punem pe brad este o anticipare a bucuriei momentului în care acesta este gata împodobit, fiecare bomboană pe care o agățăm de crenguțele acestuia anticipează clipa când o vom mânca (unii dintre noi preferă să le mănânce direct, cee ce este la fel de acceptat 😊). Pregătirea mesei de Crăciun este atât de importantă pentru că pregătește momentul în care vei gusta din preparate alături de cei dragi și veți discuta despre lucruri banale, simple, dar care își dovedesc cu adevărat importanța atunci când nu au loc.
Sărbătorirea Crăciunului și a Anului Nou are și o valoare simbolică. Dacă ne referim la Revelion, acesta marchează trecerea într-un nou an, care ne aduce aproape perspectiva unui an nou, pe care să-l umplem cu amintiri și reușite. Totodată, ne convoacă latura noastră mai reflexivă, pe care toți o avem, îngropată sub zăpadă și dezgropată de nostalgia trecerii anilor sau de o congestie în trafic. Acele rezoluții, care cel mai probabil au fost inventate de americani, au funcția de a ne gândi puțin la cine suntem în prezent, pentru a putea imagina acea persoană care va fi la anul. Nu, nu ne putem transforma în altceva/altcineva, dar putem să ne promitem că vom căuta să ne up-gradăm propria persoană până când o să epuizăm toate modurile prin care putem crește personal sau profesional.
Prin urmare, putem sărbători Crăciunul oricum dorim: cu veselă și șervețele cu braduți, cadouri sau îngerași, brad cu globuri de aceeași culoare sau brad freestyle, cu friptură de porc, salată de boef și cozonaci cu mac/nucă, cu cadouri sub brad sau fără cadouri, etc. Însă toate aceste lucruri își pierd seminificația dacă nu sunt puse în contextul relațiilor interpersonale, deoarece într-un final, Crăciunul este o celebrare a apropierii de ceilalți și sărbătorirea a încă unui moment care ne face ceea ce suntem.
Alexandra Marian, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți din Cluj-Napoca