Link pagina copiat!
Cum să ne promovăm în fața celorlalți?
21 decembrie 2017
Inteligența emoțională- o colecție de competențe importante pentru succes
22 decembrie 2017

Unii adolescenți nu se simt bine în pielea lor, au diferite complexe și atunci sunt răi cu cei din jur și devin hărțuitori. Hărțuitorii sunt persoane care au nevoie să se simtă puternice. Când fac rău cuiva, simt că dețin controlul și că sunt puternici.

Există multe forme de hărțuire. De plidă, fetele vor să pară drăguțe, bune, afectuoase, tocmai de aceea, în cazul lor, hărțuirea este de multe ori ascunsă. Se manifestă prin: vorbitul pe la spate, excluderea victimei, ignorarea, răspândirea de zvonuri, iar alteori se ajunge la insulte în public și gesturi subtile umilitoare. În ceea ce-i privește pe băieți, aceștia ajung mult mai repede la violență fizică.

Hărțuirea este complet diferită de neînțelegerile dintre prieteni. Tocmai de aceea, atunci când ești victima unui act de hărțuire îți recomand să iei atitudine.

Poți scăpa de hărțuire!

Renunță la o relație bazată pe FRICĂ, pe INTIMIDARE. Nu tolera RĂUTATEA! Nu sta în acea relație crezând că vei putea schimba persoana! Vei ajunge să crezi că abuzurile sunt normale într-o relație de prietenie și, mai târziu, într-o relație de iubire.

Poate că îți este greu să vorbești despre asta, poate ți-e teamă de reacția lor și că s-ar putea înrăutăți situația.

Două treimi dintre cei hărțuiți nu au povestit nimănui despre incident, tinerii invocând motive precum teama, lipsa de încredere că ar putea schimba ceva sau faptul că nu au crezut că e necesar să implice și alte persoane, deși au fost afectați în mod direct de agresiune.

Dacă ești într-o situație în care te simți intimidat, hărțuit sau chiar amenințat, reține că nu este vina ta. Nu are nici o legătură cu cine ești tu sau cum ești tu. Are de-a face doar cu hărțuitorul/a.

SFATURI DE REȚINUT:

  • Dacă ești hărțuit, evită să intri în polemică sau să te bați cu cel sau cea care te terorizează. Păstrează-ți calmul!
  • Notează-ți data și ora, ce s-a întâmplat, cine a asistat la incident.
  • Spune unui adult dacă esti terorizat, oferă detalii, vino cu dovezi și martori.

Dacă asiști la un astfel de act, în măsura în care te poți implica, încearcă să intervii pentru stingerea conflictului sau fii dispus să raportezi incidentul unui adult/profesor. Victima are nevoie de susținere și dovezi. Nu hărțui și nu intimida pe alții, chiar dacă prietenii tăi fac asta! Hărțuirea este o formă de agresiune serioasă care produce consecințe. E bine ca hărțuitorii să știe asta.

Ramona Luiza Dîrlea, psiholog la Centrul de resurse pentru adolescenți din Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*