Link pagina copiat!
Workshop despre Relatii intime in adolescență la Cluj-Napoca
25 aprilie 2017
Vrei să scapi de o problemă? Iată câțiva pași simpli
26 aprilie 2017

Așa cum v-am promis săptămâna trecută, vorbim astăzi despre CYBERLOVE. Ce este aceasta și care sunt avantajele și dezavantajele relațiilor din mediul virtual aflăm din acest articol …  

 

Cyberlove

… sau dragostea la un click distanță

Una dintre noutățile aduse de progresul tehnologiei, și mai cu seamă de intrarea în era internetului, este fără îndoială ușurința cu care putem intra în contact cu diferiți oameni, uneori din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Astfel a apărut un nou tip de relații romantice: cyberlove sau relațiile romantice mediate de computer/tabletă/smartphone. Ca orice lucru, această nouă realitate în care intră din ce în ce mai mulți oameni, are atât argumente pro, cât și argumente contra.

Principalele argumente în favoarea romantismului virtual, sunt:

  • Ușurința de a cunoaște mai mulți oameni, într-un timp mai scurt, ceea ce poate conduce la ușurința cunoașterii unui potențial partener romantic (un lucru care este mai ales în favoarea oamenilor timizi, a căror abilități sociale nu sunt foarte bine dezvoltate sau a persoanelor foarte ocupate).
  • Reduce riscul de a fi respins sau umilit (care apare uneori în contextul unui „date” nereușit)
  • Oferă posibilitea unei cunoașteri înaintea întâlnirii față-n față, ceea ce înseamnă un câștig de timp în cazul în care se constată o lipsă de compatibilitate.
  • Sunt multe exemple de cupluri care s-au cunoscut pe internet și care ulterior au continuat relația și offline.

Argumentele contra relațiilor virtuale sunt:

  • Lipsirea de experiențe importante într-o relație de cuplu sănătoasă (cum ar fi o plimbare în parc, manifestarea gesturilor de afecțiune fizică, prezența fizică în momentele importante din viața fiecărui partener, activități comune, etc.)
  • Riscul de a da peste posibili predatori, care în spatele monitorului pot juca o frumoasă piesă de teatru, lăsând impresia că sunt tot ceea ce v-ați dorit de la un partener, dar în realitate scopul lor să fie de a face rău. Acesta este un risc foarte serios de care trebuie să ții cont atunci când cunoști o persoană în mediul online, care îți propune o relație de tip romantic! De asemenea, indiferent de cât de bine crezi că-l cunoști pe cel din spatele monitorului, nu merge niciodată singur/ă la prima întâlnire!
  • Metoda Loverboy – exploatată de traficanții de persoane – presupune câștigarea încrederii victimei prin manifestarea unui atașament de tip romantic, cu scopul de a o atrage în capcana traficului de persoane. Internetul a devenit unul dintre mijloacele preferate de traficanți pentru atragerea potențialelor victime.
  • Prezentarea unui eu fals, a unei personalități ideale, care nu corespunde întru totul adevărului. În spatele monitorului este mai ușor să ne prezentăm atlfel decât suntem cu adevărat, uneori în mod inconștient. De aceea, deseori, în momentul în care relația virtuală se mută în spațiul real, apar multe dezamăgiri – ceea ce face ca cele mai multe relații care au început virtual să nu reziste.

 

Tu ce părere ai? Dacă ai putea alege între o relație reală și una virtuală, ce ai alege?

 

Patricia Krișan

Expert în lucrul cu adolescenții

Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Iași

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*