Link pagina copiat!
Campanie despre sexualitate si sanatatea reproducerii la Cluj-Napoca
3 mai 2017
Live chat despre siguranta pe internet
9 mai 2017

Dragi adolescenți, cel de-al patrulea articol din seria “Siguranța pe internet” ne aduce în atenție un subiect din ce în ce mai prezent în viețile voastre: cyberbullying-ul sau bullying-ul pe internet.

Bullying-ul la modul general se referă la un comportament repetat și intenționat în care unul sau mai mulți agresori folosesc hărțuirea, intimidarea sau violența asupra unei victime. Acesta poate fi: fizic, verbal, emoțional, sexual și… Cyberbullying.

Cyberbullying-ul poate include orice act ofensiv, umilitor, abuziv sau de amenințare prin intermediul unei forme de comunicare electronică. Acest lucru poate include: instant messaging, e-mail, Snapchat, Facebook, Twitter, WhatsApp sau jocurile online.

Exemple de cyberbullying:

 • Mesaje răutăcioase online sau pe telefonul mobil;
 • Comentarii răutăcioase la postările tale sau la postări despre tine;
 • Excluderea fără motiv din grupuri online sau de pe forumuri;
 • Postarea de poze compromițătoare online fără permisiunea ta;
 • Zvonuri și minciuni despre tine pe rețele de socializare sau alte site-uri;
 • Profiluri online false, create cu inteția de a te defăima.

Știai că multe dintre cazurile de cyberbullying pot fi considerate ilegale?

Iată și un top 9 sfaturi pentru a face față cyberbullying-ului:

 1. Nu răspunde niciodată la lucrurile care au fost scrise și nici nu te răzbuna în același mod! A răspune cu aceeași monedă sau postarea de informații/poze umilitoare ca mijloc de răzbunare poate doar să înrăutățească situația și să te bage în probleme mai mari.
 2. Fă print screen la tot ce crezi că poate fi cyberbullying și salvează o copie în calculatorul tău! Te va putea ajuta să demonstrezi situația prin care ai trecut, în cazul în care va fi nevoie.
 3. Blochează și raportează orice utilizator care folosește platforma de social media în mod necorespunzător!
 4. Vorbește despre asta! A povesti cuiva despre situația de bullying prin care treci nu doar că te va ajuta să te descarci și să te simți mai bine, dar te va ajuta și să aduni dovezi în apărarea ta.
 5. Evaluează cât de serios este cyberbullyingul prin care treci! Dacă agresorul este o persoană necunoscută, poate fi suficient doar să raportezi și să blochezi utilizatorul.
 6. Raportează! Dacă agresorul este cineva din școala ta, anunță un profesor în care ai încredere și care te poate ajuta. Dacă cineva te amenință, dezvăluind informații personale despre tine sau făcându-te să-ți fie teamă pentru siguranța ta, anunță poliția!
 7. Activează-ți setările de siguranță pe internet! Recomandarea este ca profilul tău să nu fie public și să nu accepți în listă persoane pe care nu le cunoști în realitate.
 8. Vorbește cu agresorul! Dacă acesta este din școala ta, poate fi o soluție să rogi un adult să medieze relația dintre voi. Procesul de mediere poate fi greu de acceptat, dar de multe ori are o putere foarte mare. Este foarte importantă o conversație face-to-face între tine și agresor, într-un mediu controlat și sigur pentru tine.
 9. Empatizează! Amintește-ți mereu că oamenii fericiți și care au încredere în ei înșiși (reală, nu doar afișată), nu-i agresează pe alții. De cele mai multe ori, agresorii au multe probleme personale și au reală nevoie de ajutor și de consiliere.

 

Patricia Krișan – expert în lucrul cu adolescenții

Centrul de Resurse pentru Adolescenți Iași

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*