Link pagina copiat!
Care sunt cauzele unei respiratii urat mirositoare
16 noiembrie 2015
Intrebari frecvente despre relatii
18 noiembrie 2015

Varsta legală pentru consumul de alcool în Romania este de 18 ani. Cu toate astea, sunt mulţi adolescenţi care consumă alcool în diverse situaţii. Ceea ce trebuie să ştii este că alcoolul are efecte nocive atât pe termen lung cât şi pe termen scurt.

Consumul de alcool este mai nociv în perioda adolescenţei faţă de perioada adultă pentru că întreg organismul se află încă în proces de creştere. Creierul este cel mai afectat, iar consecinţele se resimt pe tot parcursul vieţii în ceea ce priveşte funcţionalitatea corectă (memorie, mişcare, coordonare). Adolescenţii care încep să consume alcool înainte de 15 ani sunt de 4 ori mai predispuşi alcoolismului faţă de cei care încep să consume alcool de la 21 de ani.

Riscuri imediate la care te supui când consumi alcool:

  • Poţi fi arestat. Este ilegal să consumi alcool înainte de 18 ani.
  • Îţi poate afecta capacitatea de concentrare, rezultatele la şcoală sau în echipa de sport din care faci parte.
  • Te faci de râs în faţa prietenilor. Alcoolul îţi afectează sistemul nervos şi ai toate şansele să te pui în situaţii jenante şi neplăcute de la dezechilibru, vorbire incoerentă şi respiraţie urât mirositoare, până la vărsături şi urinări necontrolate.
  • Te poţi pune în situaţii deosebit de riscante, care pot duce la rănire sau chiar moarte, pentru că alcoolul îţi afectează capacitatea de a percepe pericolele.

Alcoolul este un sedativ ceea ce înseamnă că încetineşte funcţionarea sistemului nervos central. Acesta blochează trimiterea mesajelor către creier şi sunt alterate perceperea realităţii, emoţiile, coordonarea mişcărilor, auzul şi vederea.

Intoxicarea cu alcool se întâmplă în corpul tău când este consumată o cantitate mare de alcool într-o perioadă scurtă de timp. Când se întâmplă asta organismul reacţionează prin vărsături, somnolenţă puternică, dificultăţi în respiraţie, pierderea cunoştinţei, convulsii şi poate să ducă chiar la deces.

Persoanele care au exagerat cu consumul de alcool se clatină şi se bâlbâie, îşi pierd coordonarea mişcărilor, se simt dezorientaţi şi confuzi. La nivel emoţional, alcoolul poate să facă o persoană mai vorbăreaţă sau o poate transforma într-o persoană agresivă şi nervoasă.

Cei mai mulţi tineri încep să consume alcool pentru că îşi doresc să schimbe ceva în viaţa lor. Motivele pot fi diverse:

  • să se integreze într-un grup;
  • să evadeze din realitate sau să se relaxeze;
  • să pară adulţi;
  • ca semn de revoltă împotriva adulţilor, societăţii;
  • să experimenteze.

Toată lumea este nevoită să ia decizii în ceea ce priveşte consumul de alcool, atât tinerii cât şi adulţii. Partea bună este că te poţi distra şi fără alcool la petreceri. Când organismul tău nu este afectat de alcool, cu atât mai mult te poţi bucura de petrecere şi îţi poţi aminti cât de bine te-ai distrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*