Ni se întâmplă tuturor să fim dezamăgiți de ceva sau de cineva. Dezamăgirea apare atunci când avem anumite așteptări care nu se îndeplinesc. Reacțiile noastre în situațiile în care suntem dezamăgiți variază: putem simți furie, deprimare, dorință de răzbunare, autocritică, renunțare la ceea ce ne dorim etc. În fapt, niciuna dintre aceste reacții nu ne ajută. Ele vin din gânduri pe care le avem cu privire la situațiile prin care trecem, și care ne împiedică să gestionăm eficient experiențele de acest tip. Câteva dintre aceste gânduri care ne trec prin minte atunci când suntem dezamăgiți ar putea fi: Ceilalți ar trebui să știe că nu-mi place să se comporte astfel. E lipsă de respect la adresa mea. Persoana aceasta e rea. Nu pot tolera acest lucru. Aceste gânduri ne fac să ne simțim furioși, triști, neajutorați, să dorim să ne răzbunăm sau să renunțăm.
Ție ce gânduri îți trec prin minte atunci când cineva te dezamăgește? Notează-le și identifică emoția nesănătoasă pe care ți-o provoacă.
Dar cum am putea să ne raportăm la situații astfel încât să putem accepta mai ușor dezamăgirile? Iată câteva gânduri care ne ajută să ne provocăm gândurile nesănătoase și să le schimbăm: Este neplăcut să fiu tratat nedrept, dar nu este cel mai rău lucru care mi se poate întâmpla…nu este atât de groaznic… Pot să suport situația și frustrarea și să încerc să fac ceva să schimb lucrurile. Accept faptul că persoana X se comportă astfel. Este în regulă să îmi exprim emoțiile cu privire la situația aceasta, chiar dacă este neplăcut etc.
Dacă identifici și alte gânduri care te ajută, notează-le și ai grijă de ele. Sunt tare prețioase în situațiile în care ai nevoie de ele.
Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Cluj-Napoca