Link pagina copiat!
De ce apar durerile de cap si cum le poti evita
5 februarie 2016
Ziua indragostitilor – cel mai bun prilej sa-i arati ca il/o placi
7 februarie 2016

Gelozia, ca de altfel o serie intreaga de manifestari comportamentale, isi are radacina in nesiguranta celui care o resimte. Fiecare repros, fiecare acuza adusa partenerului/ei, fiecare suspiciune nefondata spune mai multe despre cine le lanseaza, decat despre cine le primeste.

De aceea, un prim pas esential in controlul geloziei il reprezinta intarirea stimei de sine. Fii mereu sigur/a de caracterul, atuurile si personalitatea pe care le ai si nu te lasa distras/a de modele de gandire negative, specifice geloziei : “ Nu merit”, “eu nu sunt asa de…” etc.
Se spune ca in dragoste este bine sa manifesti o oarecare doza de gelozie. Dar de aici pana la a fi catusi de putin rezonabil, este cale lunga. In continuare iti prezentam 5 sugestii pe care sa le pui in practica in momentul in care simti ca lucrurile ies de sub control la capitolul “gelozie”:

1. Verifica, verifica, verifica – Prezumtia de nevinovatie ramane valabila in orice cuplu, pana la prima proba contrarie. Cu alte cuvinte, inainte sa ai dovezi certe, nu te lansa in afirmatii care pot jigni si care iti pot pune in pericol relatia.

2. Aminteste-ti lucrurile bune – Cand esti pe cale sa-ti pierzi cumpatul, reaminteste-ti motivele pentru care esti impreuna cu persoana draga tie. Enumera-i in gand calitatile care iti plac la ea si gandeste-te la modul in care te face sa te simti. Acestea sunt lucruri esentiale intr-o relatie.

3. Nu te lasa condus/a de impuls – Daca pe moment esti tentat/a sa folosesti cuvinte ca “niciodata” , “nu”, “nimic” si sa iei decizii drastice, cel mai bine este sa tragi aer in piept si sa te abtii. Nu face nimic fara sa fii lucid/a si fara sa ai posibilitatea de a cantari foarte bine optiunile.

4. Cere un sfat bun – De cele mai multe ori, o minte obiectiva ne poate pastra pe linia de plutire. Cere sfatul unui parinte sau unui prieten apropiat in momentele in care traversezi o criza de gelozie si asculta cu atentie opinia lor.

5. Nu face comparatii – Oricat ai fi de tentat sa compari situatia ta cu a altor cunostinte sau cu relatii despre care ai auzit, evita aceasta capcana. Desi similara, fii convins ca problema ta are rezolvari care depind de tine si de partenerul/partenera ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*