Link pagina copiat!
Cum sa ai o igiena orala completa
28 februarie 2016
Ce sa faci inainte si dupa ce te trezesti pentru dimineti mai usoare
3 martie 2016

Calcularea unui buget lunar te ajuta sa mentii controlul asupra cheltuielilor pe care le ai luna de luna. In acelasi timp, te poate ajuta sa-ti stabilesti prioritatile in ceea ce priveste cheltuielie, sa planifici pentru viitor, sa economisesti sau sa iti platesti diverse datorii renuntand la cheltuieli inutile. Ca sa creezi un buget lunar ai nevoie de cateva lucruri:

Calculeaza toate sursele de venit

Esti la varsta la care sursele de venit depind foarte mult de adulti si in acelasi timp pot varia in functie de propriul buget de cheltuieli. Poti totusi sa faci o estimare tinand cont de banii de buzunar pe care ii primesti, alocatia lunara, eventuale castiguri pe care le ai din joburi part-time potrivite adolescentilor.

Fa o estimare asupra cheltuielilor

Este foarte posibil sa nu constientizezi care sunt lucrurile pe care dai cei mai multi bani. Ca sa poti face un estimat cat mai apropiat de realitate, poti incepe cu monitorizarea cheltuielilor timp de o luna. Noteaza-ti pe ceva de fiecare data cand ai dat bani si suma cheltuita, iar la sfarsitul lunii vei vedea exact care sunt cele mai frecvente cheltuieli pe care le ai si vei putea face o medie, in functie de informatiile pe care le ai.

Ia in calcul cheltuielile mari periodice

Inevitabil vei avea si cheltuieli neprevazute sau cheltuieli mai mari, cu o frecventa mai redusa decat cele obisnuite. Zile de nastere ale celor apropiati, sarbatori, diverse petreceri in familie etc. E bine sa te pregatesti din timp pentru astfel de momente, in asa fel incat sa nu fie nevoie sa iti creezi datorii pe care iti va fi mai greu sa le acoperi.

Ajusteaza cheltuielile

E important sa nu depasesti nivelul cheltuielilor cu cel al veniturilor. Chiar daca acum poate nu ti se pare atat de importat, a mentine echilibrul intre banii castigati si cei pe care ii cheltuiesti este o abilitate care iti va folosi foarte mult in viitor.

Pastreaza o evidenta lunara

Monitorizarea lunara a bugetului te ajuta sa vezi in ce directie se duc cei mai multi bani si cu ce frecventa. Te ajuta sa identifici cheltuieli inutile pe care inainte poate nu le constientizai si mai ales, te ajuta sa faci un plan de economii. In felul acesta vei putea sa iti iei ceva ce iti doresti de mult timp si in acelasi timp vei invata cum sa gestionezi mai bine costurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*