Cu toții avem momente când ne dorim să împărtășim diverse lucruri, însă doar cu cei pe care îi considerăm buni ascultători împărtășim secretele cele mai ascunse sau păreri foarte personale. Să fii un bun ascultător ajută relațiile interumane, plus că te ajută să vezi lucrurile din perspective diferite. Înainte ca cei din jur să îți acorde încrederea pentru a te considera confident, trebuie să știi câteva lucruri esențiale despre ascultarea activă.
Îndepărtează ceea ce îți distrage atenția: televizor, calculator, telefon sunt lucruri care pot întrerupe firul unei conversații. E greu să-ți păstrezi atenția la ceea ce ți se spune când în jur este gălăgie și există tot timpul tentația de a te uita la ecran.
Urmărește discuția: Nu-ți lăsa mintea să sară de la o idee la alta în timp ce oamenii vorbesc cu tine. Urmărește ceea ce spune interlocutorul, dar și gesturile, mimica, pauzele din vorbire și tot ce ține de limbajul non-verbal. Poți înțelege mult mai multe despre cineva din comportamenul non-verbal decât din ceea ce spune.
Dacă cineva îți poveștește că trece printr-o despărțire, dar că nu se simte foarte afectat, însă comportamenul non-verbal trădează contrariul, poți adopta un comportament adaptat la ceea ce simte interlocutorul, nu ceea ce spune.
Folosește-te de comportament non-verbal: Când asculți nu prea ai ce să spui, însă te poți folosi de elemente ale limbajului non-verbal prin care să transmiți persoanei respective că este ascultată: să dai din cap afirmativ, să te apleci spre persoana vorbitoare și să o privești din când în când în ochi (fără să insiști foarte mult cu privirea), să ai o expresie facială în concordanță cu ceea ce-ți spune, sunt lucruri care ajută pe cineva să simtă că i se acordă atenție pentru ceea ce spune.
Experimentează aceste idei cu prietenii tăi, vezi dacă apar diferențe în ceea ce cred prietenii despre tine, apoi încearcă să descoperi și altele. Mult succes!