Link pagina copiat!
Cum sa comunici mai usor cu parintii
23 februarie 2016
Cum sa-ti pui in valoare fumusetea naturala daca esti fata
25 februarie 2016

Există mai multe stiluri de învățare și pentru cei mai mulți dintre noi domină un anumit stil de învățare pe care îl combinăm cu celelalte tipuri, în funcție de situație. Există trei stiluri principale de învățare: vizual, audio și tactil. Prin cel vizual ne aduce aminte ceea ce vedem, prin cel audio învățam ascultând, iar cel tactil este reprezentat de învățarea practică, din ceea ce faci cu mâinile. În funcție de stilul de învățare care ți se potrivește cel mai bine poți să îți adaptezi materialul de învățat astfel încât să obții rezultatele pe care le dorești, la școală.

Ca să afli ce stil ți se potrivește cel mai bine, gândește ce fel de situații îți amintești cel mai clar. De exemplu, când ai întâlnit pentru prima dată pe cineva, ce tip de amintire este mai pregnantă în mintea ta: felul în care arăta, ceea ce a spus sau ce făceați împreună? Gândește-te la cea mai recentă călătorie cu trenul. Ce ai mai clar în minte? Peisajul de afară, zgomotul trenului sau ceea ce făceai în timpul călătoriei. Gândește-te la mai multe astfel de situații și încearcă să găsești o dominantă. Nu te aștepta ca în orice situație să îți amintești ceva doar prin prisma memoriei vizuale, auditive sau tactile. Cele trei se combină, de aceea poate fi dificil să descoperi care este dominanta.

Experimentează fiecare stil. Ca să afli ce merge cel mai bine pentru tine, pune în practică cele trei stiluri:

  • pentru stilul vizual, folosește-te de notițe, culori, diagrame, inclusiv citește de mai multe materialul de învățat;
  • pentru stilul auditiv, fă un rezumat a ceea ce ai de învățat și înregistrează-ți vocea în timp ce vorbești, sau povestește-i-l cuiva. Vezi apoi ce efect are asupra memoriei tale, spre deosebire de primul stil;
  • pentru stilul tactil e o provocare mai mare, însă te poți ajuta de diverse obiecte pentru a pune în practică acest tip de învățare. Fă asemănări între materie și diverse lucruri din cameră de care te poți ajuta. De exemplu, dacă înveți la istorie, te poți ajuta de soldăței și păpuși din copilărie pentru a pune în scenă un episod istoric. Poți de asemenea să pictezi sau să asamblezi o figură geometrică din bețișoare de chibrit.

Odată ce ai aflat ce stil ți se potrivește cel mai bine, folosește-l cât mai des. Să încerci să reții ceva dintr-un stil de învățare care nu te ajută, înseamnă să fii ineficient cu timpul tău. Mult succes în a găsi metoda care te ajută cel mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*