Link pagina copiat!
A fi sau a nu fi nehotarat
13 mai 2016
Cum sa te simti implinit de succesele tale
15 mai 2016

Daca faci parte dintre cei care simt ingrijorare de fiecare data cand se gandesc la viitor, fie ca este vorba despre ziua de maine sau despre perioada din urmatorii 5-10 ani, cel mai probabil mintea ta isi gaseste cu greu linistea. “Daca ma asculta maine la istorie?”, “Daca nu mi-am facut bine tema la matematica”, “Daca n-o sa ma lase mama la petrecere?”, “Daca nu intru la liceul preferat si o sa-mi stric cariera din cauza asta?”

E bine sa te pregatesti pentru o situatie neplacuta, dar sa iti faci tot timpul griji pentru ceva este neproductiv si mail ales obositor. Grijile provin din faptul ca nu stii ce se va intampla in viitor, insa, ca nu te blochezi in ele, e mai bine sa retii cateva trucruri care te pot ajuta sa tii sub control grijile repetitive.

  1. Concentreaza-te pe exterior in loc de interior – e foarte usor sa ramai blocat/a pe ceea ce simti tu, ignorand ceea ce se intampla in jurul tau. In loc sa te concentrezi pe ceea ce se intampla in mintea ta, incearca sa-ti muti atentia catre exterior, de la “Ce simt eu, acum?” catre “Ce se intampla in jurul meu, acum?”
  2. Numeste ce te ingrijoreaza – de multe ori ne trezim intr-o stare de disconfort si teama, fara sa ne dam seama, de fapt, ce ne ingrijoreaza. Ia-ti cateva minute in care sa analizezi exact ceea ce te framanta si daca este un motiv real de preocupare sau nu cumva l-ai rezolvat deja. Daca ti-e tema de o nota la o lucrare pe care ai dat-o, nu poti decat sa inveti mai mult pentru urmatoarea, degeaba te ingrijorezi pentru nota pe care urmeaza sa o primesti.
  3. Invata sa-ti spui stop – daca nu controlezi mintea vei continua sa te gandesti la aceleasi lucruri din nou si din nou. Daca ti-e mai simplu, stabileste un interval in care sa permiti grijilor sa-si faca aparitia, apoi spune-le stop. Gandeste-te la altceva si concentreaza-ti atentia pe activitati mai placute.
  4. Accepta ca nu poti controla totul – grijile provin din faptul ca nu ai control asupra unor lucruri negative care se pot intampla. Daca urmeaza sa joci intr-o piesa de teatru a liceului, poti controla cat de bine iti stii replicile, insa nu le poti controla pe ale celorlalti, oricat de mult griji iti faci.
  5. Orice s-ar intampla, nu e un capat de lume – orice problema are o rezolvare. Orice situatie care merge prost, va putea fi indreptata cu timpul sau pur si simplu uitata. Nu e cazul sa iti faci griji pentru lucruri pe care le vei uita intr-o perioada mai scurta sau mai lunga. Poti face un exercitiu de privit in viitor pe o perioada mai mare de timp. Gandeste-te care este cel mai rau lucru care se poate intampla, apoi gandeste-te cum o sa te distrezi pe seama faptului ca iti faceai atat de multe griji, pentru ceva care de fapt nu te afecteaza atat de mult. Cel mai probabil si parintii isi aduc aminte cu amuzament de o nota mica, petreceri esuate cu prietenii sau o cearta cu parintii lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*