Spre deosebire de prieteni, rudele si mai ales, familia apropiata, sunt acei oameni cu care esti nevoit sa petreci mult timp, de cele mai multe ori in aceeasi casa, chiar si in momentele cand treceti prin perioade mai dificile. Daca este vorba despre un frate sau o sora cu care trebuie sa imparti acceasi camera, lucrurile pot deveni si mai complicate, de aceea este important sa depui efort pentru a va intelege mai bine. Imbunatatind aspecte precum comunicarea, folosirea in comun a unui spatiu, a unor obiecte, activitati realizate impreuna sau impartirea responsabilitatilor, te poate ajuta sa obtii o relatie cu care sa te simti bine si care sa va ajute sa va dezvoltati si sa cresteti sustinandu-va reciproc.
Iata ce trebuie sa stii despre imbunatatirea relatiei cu fratele sau sora ta, indiferent daca este mai mic sau mai mare decat tine:
1. Atentie la ce spui – chiar daca esti intr-o dispozitie proasta si tentatia este sa dai frau liber vorbelor care-ti stau pe limba, e mai bine sa astepti, sa te gandesti la ce vrei sa comunici si abia apoi sa spui. Sa analizezi un pic ce vrei sa spui determina de multe ori evitarea unui conflict sau te opreste din a spune lucruri pe care mai tarziu ai putea sa le regreti. Daca ai avut o zi dificila la scoala si tot ce vrei este sa stai la calculator si sa te uiti la ceva amuzant, dar fratele sau sora nu vrea sa-ti cedeze locul, e mai bine sa abtii dorinta de a tipa sau de a spune lucruri neplacute si fie sa incerci sa convingi de ce ai nevoie de calculator, fie sa iti gasesti altceva de facut pana te mai linistesti.
2. Invata sa faci transferul de la “tu esti de vina” la “eu cred ca..”, de exemplu, poti inlocui “asculti numai muzica proasta” la “eu nu sunt mare fan al trupei pe care o asculti, foloseste, te rog, castile”.
3. Impartiti lucruri – cand petreci mai mult timp cu cineva este important sa va folositi impreuna de diverse lucruri de care aveti nevoie si in acelasi timp sa stiti foarte clar care sunt limitele. De exemplu sa intrebati inainte sa imprumutati haine, sa nu folositi aceeasi periuta de dinti, sau sa stabiliti un program pentru utilizare in comun (birou sau calculator, daca este unul singur in camera, cum impartiti baia dimineata sau cat spatiu ocupa fiecare cu lucrurile personale). Dincolo de ele sunt importante si impartirea responsabilitatilor, cine si cand spala vasele, duce gunoiul, face ordine in camera etc.
Ca sa ai o relatie mai buna cu fratele sau sora ta, tot ce trebuie sa faci este sa iti doresti sa imbunatatesti aceasta relatie si sa fii mai atent/a si la nevoile familiei pentru a putea crea un ritm cu care sa va simtiti confortabil impreuna.