Link pagina copiat!
Cum fac fata cu succes unei perioade stresante
27 octombrie 2014
Intimidarea pe internet (Cyberbulling) – ce faci daca esti victima
29 octombrie 2014

(articol de incredintat parintilor)p parinti - cum sa ai o relatie de succes cu adolescentul

A avea un copil adolescent in familie poate fi o provocare destul de mare. Pentru ca relatia voastra sa fie una in care sa domine intelegerea si increderea reciproca,vei avea de depus o gramada de efort pe termen lung. Uite cateva recomandari pe care le poti folosi cu succes:

  • Doveste intelegere si rabdare in perioadele stresante

Adolescenta este o perioada din viata copilului tau cand trece printr-o gramada de schimbari la nivel fizic si psihologic. Trecerea de la copilarie spre viata de adult poate fi destul de stresanta, chiar daca nu iti dai seama. Cumulat cu problemele de la scoala, primele deceptii in dragoste si dezamagiri in ceea ce priveste prietenii apropiati, adolescentul poate fi deseori irascibil, cu toane, pus pe harta.

Este momentul in care trebuie sa-i raspunzi pe cat posibil cu intelegere, sa ai rabdare si sa incerci sa-l intelegi. A-i raspunde cu aceeasi moneda va duce la relatii din ce in ce mai tensionate intre voi, a-l trata cu indiferenta inseamna sa il lasi sa se desprinda de tine si sa caute ajutor in alta parte, ceea ce nu este intotdeauna o varianta sigura. Cand faci tot posibilul sa rezolvi un conflict cu rabdare, ai mult mai multe sanse ca adolescentul sa aiba mai mult incredere in tine atunci cand are nevoie.

  • Acorda-i intimitatea de care are nevoie

Adolescenta este o perioada in care descoperi diverse lucruri despre tine si despre corpul tau. Cei mai multi adolescenti simt nevoia de mai multa intimitate si independenta. Asigura-te ca nu devii prea intruziv in viata copilului.

Asemeni unei reclame enervante pe internet, cu cat mai mult incearca sa-ti atraga atentia, cu atat mai mult incerci sa scapi de ea cat mai repede. La fel, cu cat incerci sa fii mai intruziv in viata adolescentului cu atat se va ascunde mai mult de tine.

Asta nu inseamna ca nu trebuia sa-i acorzi atentie si sfaturi atunci cand iti sunt cerute.

  • Nu-l constrange sa renunte sau sa isi faca anumiti prieteni

Relatiile de prietenie sunt o alegere cat se poate de personala. A te implica in aceasta decizie inseamna sa-i limitezi libertatea, ceea ce va duce cu siguranta la conflicte.

Prietenia este o relatie care se construieste in timp si cu efort, a-i cere cuiva sa renunte pur si simplu la o prietenie dovedeste lipsa de incredere si va duce la ascunderea acestei relatii, nu la intreruperea ei.

In cazul in care nu esti de acord cu prietenii copilului adolescent, explica-i mai intai de ce crezi ca prietenia nu este potrivita, care sunt elementele negative pe care le-a adoptat in comportament din cauza lor si ajuta-l sa inteleaga de ce ti-e teama ca s-ar putea intampla.

Este posibil sa-l faci sa inteleaga ca intr-adevar, o anumita prietenie nu ii este benefica, ori vei descoperi ca temerile nu-ti sunt intemeiate.

  • Negociaza, nu impune

Negocierea nu este un intrument de folosit doar in afaceri, este si cea mai buna metoda prin care poti ajunge la un consens cu copilul adolescent, astfel incat toata lumea sa aiba de castigat.

A-ti impune deciziile, doar pentru ca esti parinte, de cele mai multe ori rezulta pe termen lung in relatii foarte instabile si conflictuale cu copiii. De aceea, negocierile va ajuta pe amandoi sa vedezi o situatie si dintr-o alta perspectiva decat cea personala.

Un alt avantaj este ca iti poti invata copilul sa negocieze, lucru care il va ajuta foarte mult in viata de zi cu zi si in situatii  din cele mai diverse.

  • Acorda-i responsabilitati potrivite

La varsta adolescentei, ii poti acorda copilului tau diverse responsabilitati zilnice, saptamanale, lunare, trimestriale s.a.md. Fie ca e vorba de spalatul vaselor dimineata sau seara, de facut curatenie in casa periodic, plata unor facturi, plimbat cainele familiei s.a.m.d, ii arati altfel ca problemele nu se rezolva de la sine si ca in orice familie e nevoie de implicare si efort.

In acelasi timp, ii demonstrezi ca ai incredere sa il lasi sa faca diverse lucruri utile si ii acorzi libertatea de a-si demonstra abilitatile in rezolvarea diverselor sarcini.

Mai aveti si alte sfaturi din experienta voastra? Le puteti lasa in sectiunea de comentarii. Cu siguranta vor fi multora de ajutor.

 

2 Comments

  1. Sanda Rodica spune:

    Nu pot să comunic cu fiica mea de 15 si jumătate , încerc din toate puterile să am răbdare să fiu o mamă înțelegătoare dar nu îmi dă voie .Mă respinge ,cu tatăl nici nu poate fi vorba să discute ceva ,pentru că il urăște ,nu a fost agresată fizic și psihic de nici unul dintre noi. Am crescut 2 băieți , și nu am avut probleme in perioada adolescenței ,din contră comunicam ,veneau cu toți prieteni acasă ,mă integram foarte bine in cercul lor de prieteni . Cum aș putea să o fac să mă privească din nou ca pe o prietenă ?

    • Admin spune:

      Buna ziua!
      Situatiile particulare necesita de obicei o solutie particulara. De aceea, pentru a afla un raspuns personalizat la situatia dvs, dincolo de sfaturile generale din articol, va sugeram sa mergeti la unul din centrele noastre de resurse daca sunteti din Iasi, Bacau sau Cluj-Napoca, pentru a vorbi acolo direct cu unul dintre psihologii centrului. Gasiti datele de contact aici https://www.adolescenteen.ro/contact. Daca nu, va recomandam sa adresati problema unui specialist din orasul dvs., pentru a primi un raspuns potrivit situatiei din familia dvs. Va dorim succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*