Fiecare persoană din cercul de prieteni, băiat sau fată, are propria personalitate și fel de a fi. Câteodată, în grupul de prieteni se strecoară și firi mai răutăcioase, care în timp pot provoca probleme destul de mari pentru stima de sine și gestionarea emoțiilor. Dacă ai un astfel de prieten, învață ce strategie să dezvolți astfel încât relația voastră să nu te afecteze într-un sens negativ.
Analizează situația
De cele mai multe ori, când ne deranjează ceva nu ne dăm seama pe moment care este exact problema, ci doar conștientizăm sentimentul neplăcut. De exemplu, poate prietenul respective face tot timpul glume răutăcioase despre tine, în prezența celorlalți. Te contrazice tot timpul și încearcă să te facă să te simți prost când sunt și alții de față. Țipă la tine sau anulează planuri în ultimul moment. Gândește-te care sunt lucrurile specifice care te deranjează pentru a putea mai departe să creezi o stragie de îmbunătățire.
Conștientizează emoțiile
Emoțiile negative se simt și nu e bine să încerci să le ignori, altfel nu știi când și cum ajungi la picătura care umple paharul, iar reacția poate să fie una neplăcută. Gândește-te exact la ceea ce simți și acceptă faptul că există astfel de sentimente. Dacă prietenul anulează întâlniri în ultimul moment, nu te strădui să te convingi că acest lucru nu are niciun efect asupra ta, din moment ce știi că te deranjează.
Decide dacă ceea ce te deranjează necesită o discuție
Pot fi lucruri mărunte, care nu te deranjează atât de mult, de exemplu, faptul că îți măzgălește tot timpul caietele sau lucruri care te deranjează și despre care crezi că trebuie să se schimbe pentru ca relația voastră să funcționeze: de exemplu, faptul că îți ia diverse lucruri fără să ceară voie. În funcție de ceea ce crezi, poți lua o decizie pentru o discuție sau poți încerca să eviți prin alte metode comportamentul neplăcut. Dacă nu vrei să îți măzgălească caietul, nu-l lasa deschis la îndemâna lui.
Învață să te iubești pe tine însuți și să te aperi când e nevoie. Este cea mai bună metodă prin care să îi determini pe ceilalți să te respecte și să impui niște limite în comportamentul pe care alții îl au față de tine, indiferent că îți sunt prieteni sau nu.