Se apropie începutul școlii. Te vei întâlni cu colegi de clasa, colegi de la clasele vecine și veți petrece împreună orele și recreațiile. Dacă ești genul timid, iar descrierea de mai sus ți-a creat o senzație de teamă și disconfort, iată câteva sfaturi care să te ajute să te simți mai bine în prezența altora și să intri în vorbă cu ușurință.
1. Întâi de toate încearcă să analizezi puțin sentimentul
Ce te face de fapt să nu-ți placă ideea de a sta de vorbă cu ceilalți? Nu-ți place să intri în vorbă cu necunoscuți sau cu toată lumea, în general? Ți-e teamă de reacția celorlalți la ceea ce vei spune, sau pur și simplu nu îți place să împărtășești anumite lucruri din viața ta, cu toată lumea.
Nu te compara întotdeauna cu cei mai vorbăreți și joviali. Există o diferență între extrovertiți și introvertiți. Unii se simt mai bine vorbind mult și cu toată lumea, alții se simt mai bine vorbind cu un grup mai restrâns, iar acest lucru este perfect normal indiferent de care parte te afli. Suntem diferiți și asta ne face să fim interesanți în felul nostru, individual. Nu pune prea multă presiune pe tine pentru “cum trebuie să se întâmple lucurile”.
2. Intră în vorbă cu cineva
Dacă ai vrea totuși să vorbești cu cineva, dar te gândești prea mult înainte și te frămânți “Cum să încep?” “Despre ce să vorbim?”, “Mai bine aștept aici până mă bagă în seama.”, nu o să reușești niciodată să faci un pas înainte. Ia-ți inima în dinți și fă primul pas. Ia inițiativa unei conversații. Un “Bună, ce mai faci? Cum ți-ai petrecut vacanța? Ce seriale noi ai descoperit?” ar putea să-ți ofere un început bun.
3. Fii prietenos
Zâmbetul întotdeauna îți va fi util în astfel de situații. Dincolo de asta, poți arăta mai multă deschidere prin poziția corpului și mai ales unde te așezi. Cu cât stai mai departe de toți, cu atât și ceilalți se vor feri să-ți vorbească crezând că vrei să fii lasat în pace.
Apropie-te, salută cu un zâmbet și fă cuiva un compliment sincer.
4. Exersează conversațiile
Repetiția e mama învățăturii. Gândește-te din timp la câteva subiecte de conversație. Exersează o conversație în fața oglinzii sau deschide un subiect accesibil și leger cu cineva cu care comunici mai des.
Cu cât de obișnuiești mai mult cu ideea de a vorbi, cu atât îți va fi mai ușor să practici asta cu oricine.
5. Concentrează pe exterior, nu doar pe tine însuți
Tuturor ne place când ni se acordă atenție. În loc să te gândești tot timpul la ce ai spus, cum ai spus, ce să spui, poți să te concentrezi mai mult pe ceea ce se întâmplă în jurul tău. Nu stă nimeni să judece în detaliu tot ceea ce faci sau ceea ce spui.
De asemenea, nu uita că nu treci doar tu prin asta. Chiar dacă nu spun acest lucru, sunt mulți cei care nu se simt în largul lor când e mai multă lume în jur. Secretul creării unei conexiuni cu cei din jur este să te concentrezi și asupra lor, nu doar asupra ta. Vei avea multe de descoperit. Și mai ales va fi amuzant să descoperi că pot avea aceleași temeri ca și tine.
Vrei sa adaugi ceva în acest articol? Scrie-ne părerea ta în secțiunea de comentarii de mai jos.