Link pagina copiat!
Activitati distractive pentru vacanta
9 aprilie 2015
Despre trairi, ganduri si sentimente
20 aprilie 2015

Fumatul este un obicei foarte nesănătos şi costisitor care creează dependenţă foarte uşor. Cu toate acestea sunt foarte mulţi cei care aleg să fumeze, crezând fie că îi relaxează, fie că îi ajută să se concentreze mai bine sau pur şi simplu pentru că prietenii lor fac asta şi nu vor să se simtă uncool.sign-24146_640

De fapt, senzaţia de relaxare pe care o obţin fumătorii este de foarte scurtă durată şi imediat ce trece, încep să se simtă obosiţi şi simt nevoia de a fuma din nou. Cei mai mulţi fumători nu fumează de plăcere, ci pentru că au dificultăţi la renunţarea acestui obicei dezagreabil.

Dacă nu vrei sa te laşi influenţat negativ de oamenii care fumează în jurul tău, fără să fie nevoie să renunţi la prietenia lor, uite câteva sfaturi pe care poţi să le aplici.

1. Refuză ferm de fiecare dată
Fiind într-un grup de prieteni unde se fumează este inevitabil ca aceştia să nu îţi ofere şi ţie o ţigară “Să încerci, să vezi cum e.”  Asigură-te că de fiecare dată le spui NU, suficient de convingător, astfel încât să nu încerce să continue conversaţia pe această temă. Spune-le clar, fără să eziţi: “Nu, multumesc! Sunt ok şi fără.”, “Nu, merci! Nu suport mirosul de ţigări pe mâini.”, “Nope şi părinţii mei fumează şi ştiu cum e, nu mă tentează.” sau orice altă variantă care ţi se pare potrivită.

2. Cum refuzi să fumezi la o petrecere?
La fel ca în orice alt context. Nu e nevoie să strigi sau să le spui fiecăruia în parte că nu fumezi fără să te întrebe nimeni. E suficient ca de fiecare dată când cineva îţi oferă o ţigară să refuzi ferm: “Nu mulţumesc, nu fumez.” E decizia ta, iar cei din jurul tău trebuie să o respecte. Cei mai mulţi vor trece peste acest amănunt fără să facă mare caz.

Cei care insistă, în ciuda refuzurilor tale şi încearcă să te facă să te simţi prost pentru că nu te alături fumătorilor, înseamnă că nu-ţi sunt prieteni cu adevărat. Prietenii tăi ar trebui să îţi respecte alegerile, mai ales când acestea sunt cele benefice tine şi sănătatea ta.

henri-le-smiley-153983_6403. Gaseşte un prieten/ă căreia nu-i place să fumeze şi mergeţi împreună la petreceri/ieşiri cu prietenii
Unde-s doi, puterea creşte. Când te duci la petreceri, ia cu tine un prieten sau o prietenă despre care ştii că nu fumează. Vă susţineţi reciproc, iar cei din jur îşi vor da seama că poţi să te distrezi şi să fii cool şi fără să fumezi.

4. Nu folosi fumatul ca pretext de şantaj
Fiecare este responsabil de propriile alegeri şi trebuie să şi le asume, asta nu înseamnă că e în regulă să încerci să profiţi de o anumită situaţie. “Dacă nu faci ce spun eu, te spun părinţilor că fumezi.”

Asigură-te că prietenii tăi sunt conştienţi de cât de nociv este fumatul pentru organismul lor, dar, în acelaşi timp, trebuie să înţelegi că folosindu-te de acest lucru împotriva lor poate duce la îndepărtarea ta de grup.

Nu uita! Fumatul este un viciu cu foarte multe efecte negative asupra sănătăţii şi foarte costisitor. Noi îţi recomandăm să foloseşti banii pe jocuri, haine sau cărţi care îţi fac plăcere fără să îţi distrugă sănătatea.

Ai o întrebare legată de fumat? Lasa-ne un comentariu mai jos sau întreabă pe forum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*