Indiferent ca că vrei să afli noutati despre vedetele preferate, despre moda, diete sau informaţii pentru şcoală, Internetul este “prietenul care la nevoie se cunoaşte”. Practic orice întrebare pe care o ai isi poate gasi un răspuns, doar dacă o scrii in motorul de căutare si apeşi ‘Enter’. Doar ca “un răspuns” nu înseamna neapărat răspunsul potrivit.
Atunci, este în regulă să cauţi informaţii pe Internet?
Sigur că da. Însă cu cât informaţiile au o importanţă mai mare, cu atât trebuie să discerni cu mai multă atenţie dacă sunt sau nu relevante. De exemplu dacă vrei să afli de unde să cumperi un anume produs şi omiţi că ai fi putut să găseşti o ofertă mai bună, este neplăcut, dar nu este un capăt de ţară. Dar dacă ti-a apărut o iritaţie pe piele şi tu te tratezi după o reţetă găsită pe internet şi asta îţi agravează problema, atunci miza e alta.
Cum să discerni ce e relevant
1. Evaluează credibilitatea site-ului
Vezi pe ce fel de site e publicat ceea ce citeşti şi cât de credibil este. În general, site-urile oficiale ale unor instituţii, sau ziarele cu o reputaţie bună în ceea ce priveşte calitatea informaţiei şi imparţialitatea, sunt surse mai sigure. La polul opus, forumurile au şanse mai mari să conţină păreri subiective sau mai puţin documentate, de aceea trebuie privite cu mai multă prudenţă.
2. Care este sursa informaţiei ?
Site-urile serioase citează sursa informaţiei, mai ales dacă este vorba de date, studii etc. Un alt indiciu relevant este cine a scris ceea ce citeşti. Este autorul cunoscut, a mai publicat şi alte materiale, este o persoană cu o reputaţie bună?
3. Verifică informaţia
Chiar dacă sursa este una credibilă, nu te opri din căutat. Caută cel puţin încă două surse de încredere care să confirme ce ai găsit iniţial. Dacă este vorba de un subiect controversat, cum ar fi de exemplu clonarea, citeşte puncte de vedere diferite, din mai multe “tabere”.
4. Nu confunda opiniile cu faptele
Asta este o capcana în care riscăm să cădem destul de des. Faptul că cineva face cu încredere o serie de afirmaţii, nu înseamnă că sunt şi adevărate. Sau nu în totalitate. Poate fi vorba de o părere subiectivă. În acest caz, poate fi o lectură interesantă, însă trebuie luată ca atare. Dacă este vorba de fapte concrete, verifică ce dovezi există care să confirme o afirmaţie şi ce argumente sunt folosite.
Psih. Marana Ana Laura Papagheorghiu