Părinţii au propriile idei despre ce e bine şi ce nu e bine pentru tine şi de aceea uneori va fi dificil să obţii de la ei anumite lucruri pe care le doreşti. În loc să reacţionezi prin trântit uşi, plecat de acasă fără să anunţi sau diverse ameninţări, cerşit, ţipete etc, e mai bine să adopţi comportamente care dovedesc faptul că pot avea încredere în tine şi gândeşti suficient de matur.
1. Pregăteşte terenul
Înainte de o negociere asigură-te că cel puţin pentru o perioadă de timp reuşeşti să fii copilul model cu temele făcute la timp, camera curată, care evită conflictele şi știe să folosească diplomația. Un comportament exemplar o să îi ajute să vadă cu ochi îngăduitori diverse cereri pe care le ai de făcut.
2. Pregăteşte argumente pro pentru cauza ta
O negociere reuşită înseamnă să ai argumentele la tine. Gândește-te din timp la ceea ce ar putea spune și găsește acele lucruri despre care știi că îi vor liniști. Dacă pleci într-o excursie, spune-le care sunt oamenii cu care vei pleca și eventual lasă numerele de telefon ale unor prieteni, să știe pe cine poate suna în cazul în care nu-ți auzi telefonul. Dacă ai nevoie de mai mulți bani, explică pentru ce ai nevoie și cum îi vei folosi.
Amintește-ți că părinții sunt grijulii din dorința de a te proteja, de aceea e bine să îi asiguri că îți iei măsuri de siguranță pentru tine, atunci când vrei să faci diverse lucruri pe cont propriu.
3. Alege un moment potrivit
Nu te aștepta să ai prea multe șanse de reușită dacă negocierea ta va începe imediat ce unul din părinți a intrat pe ușă, venit obosit de la serviciu. Așteaptă un moment bun, de relaxare, eventual la cină, sau când știi că sunt într-o dispoziție bună.
4. Explică de ce îți dorești un anumit lucru
Nu te aștepta ca părinții tăi să-ți facă pe plac doar pentru că așa vrei tu. Chiar și atunci când e vorba de mai multă libertate, explică-le faptul că ai crescut și că poți avea grijă de tine nu încerca să impui pentru că vei întâmpina și mai multe dificultăți.
5. Ascultă-le punctul de vedere
Negocierea implică comunicare, acest lucru înseamnă că e nevoie să asculți cu atenție ceea ce au de spus în prinvința ta. Opiniile lor nu sunt întodeauna ceea ce îți dorești, însă dacă vrei ca negocierea să decurgă în favoarea ta, e nevoie să fii atent la ceea ce spun părinții și să încerci pe cât posibil să vezi lucrurile din perspectiva lor.
6. Pregătește-te de un compromis
Negocierea înseamnă că ambele părți câștigă câte ceva. Oferă ceva în schimbul cererii tale. Fie că e vorba de diverse treburi gospodărești (dus gunoiul, spălatul vaselor, șters praful etc.) sau mai multă conștiinciozitate la școală, încearcă să creezi un echilibru între ceea ce ceri și ceea ce oferi.
Nu promite lucruri pe care nu le poți îndeplini. Limitează-te la ceea ce este posibil, fără să exagerezi.
7. Ține-te de promisiunea făcută
În felul acesta vei demonstra că se poate avea încredere în ceea ce spui. Iar data viitoare când vei avea nevoie de ceva, vei putea aduce drept argument faptul că îți ții promisiunile făcute, iar negocierea ta va decurge și mai ușor.
Ai vreo situație concretă de negociere cu părinții? Povestește-ne și nouă cum a decurs discuția voastră, într-un comentariu mai jos!