Comportamentele de management al impresiei reprezintă orice comportament intenționat să creeze, modifice sau mențină o impresie (părere) despre noi în mintea altora. Există trei motive pentru care oamenii folosesc managementul impresiei: facilitarea interacțiunii sociale, obținerea de recompense și evitarea sancțiunilor și construirea identității personale.
Ce strategii folosesc oamenii să se promoveze în fața celorlalți?
În primul rând, este important să știm că tindem să îi plăcem pe cei care sunt de acord cu noi, spun lucruri frumoase despre noi, ne fac favoruri sau cadouri și au calități interpersonale pozitive (ex: căldură și blândețe). Prin urmare, aprecierea celorlalți poate fi obținută prin imitare, flatare, oferirea de favoruri și etalarea caracteristicilor personale pozitive. Astfel, putem folosi complimentarea și flatarea interlocutorului.
În al doilea rând, putem să ne promovăm convingându-i pe ceilalți de competența noastră. Această strategie presupune prezentarea abilităților, a reușitelor și a experienței într-o lumină pozitivă. Comportamente tipice sunt: vorbitul cu mândrie despre experiența și educația proprii, evidențierea propriilor talente și competențe, prezentarea reputației și a modului în care suntem percepuți de alții și sublinierea reușitelor de până acum.
În al treilea rând, putem încerca să impresionăm prin convingerea celuilalt că propriul comportament este suficient de bun pentru a fi folosit drept model pentru alții. Aceasta poate presupune exagerarea gradului în care am suferit rele tratamente din partea altora și am trecut prin greutăți excepționale. De asemenea, poate include implicarea excesivă: vrem să părem muncitori și dedicați, mai ocupați etc.
Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți din Cluj-Napoca