Link pagina copiat!
Indecis în legătură cu cariera? Află dacă și tu treci prin asta!
30 mai 2017
Concurs despre tutun. Cum vad adolescentii din Bacau fumatul
31 mai 2017

Planificarea și stabilirea obiectivelor ne ajută să ne organizăm viața și să obținem mai ușor ceea ce ne dorim.

Iată câțiva pași utili în planificarea obiectivelor personale:

Pasul 1: Asaltul de idei (Brainstorming)

Scrie pe o coală de hârtie  câteva lucruri pe care ți le dorești pentru fiecare dintre următoarele categorii:  Educație și carieră, Timp liber, Evoluție personală, și Relații. Notează cât de multe obiective îți poți aminti din acea categorie și pe care ți-ai  dori să le îndeplinești. Nu te limita  în niciun fel – dacă ceva îți  vine în minte, acesta se poate transforma într-un potențial obiectiv – indiferent cât de posibil sau imposibil ar părea. Obiectivele trebuie să reflecte ceea ce îți dorești cel mai mult în viață.

Pasul 2: Stabilirea priorităților

Privește obiectivele scrise și selectează cele mai importante trei din fiecare categorie.

Pasul 3: Clarificarea

Scrie separat primele trei obiective în ordinea importanței și apoi dezvoltă-le. Încearcă să faci  fiecare obiectiv să pară cât mai măsurabil și specific posibil. Spre exemplu ”Vreau să fiu independent din punct de vedere financiar.” va fi transformat în ”Vreau să câștig un salariu de cel x lei lunar.” Poate că unele dintre obiective nu pot fi ușor măsurabile, precum ”Să fiu fericit.”, deoarece sunt prea cuprinzătoare, dar poți să le faci mai specifice întrebându-te ce înseamnă acestea pentru tine.

Pasul 5: Analiza finală

Dacă atingerea unui obiectiv împiedică demersurile pentru un altul, atunci există o problemă. Verificarea este utilă pentru a preveni astfel de situații în care obiectivele se află în conflict și, prin intermediul acestei etape, poți să stabilești  perioade de timp diferite în care să te ocupi de ambele obiective sau poți alege să acorzi preferențial prioritate unui obiectiv.

Asigură-te  de faptul că obiectivele sunt ușor de atins și suficient de motivante.  Integrează  obiectivele în programul zilnic în așa fel încât să le realizezi disciplinat și perseverent.

 

Psiholog Daniela Dumulescu, Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Cluj-Napoca

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*