Link pagina copiat!
Metode prin care sa diminuezi abuzul verbal din partea celorlati
20 ianuarie 2016
Nimic nu i se potriveste corpului meu – cum sa ma imbrac?
23 ianuarie 2016

Programul de somn este unul dintre cele mai importante ritmuri ale corupului uman. Oamenii au nevoie de cel puțin 8 ore de somn pe noapte pentru a fi în formă pentru o nouă zi și pentru ca întreg organismul să se simtă bine. Cea mai simplă metodă prin care să te asiguri că ai un program sănătos de somn este să pui în aplicare pentru mai mult timp, un orar de care să te ții și pe care să îl respecți.

  1. Stabilește un orar

Cu cât timp înainte trebuie să te trezești înainte de ore, cât timp îți ia să te pregătești, cât timp faci pe drum s.a.m.d.  În funcție de ritualul tău de dimineață și cât timp îți ia fiecare activitate, poți să îți stabilești interval de timp pe care să îl folosești drept ghid. Înainte de a stabili programul, poți să îți rezerveri câteva zile în care să monitorizezi exact cât timp îți ia să te speli pe dinți, să iei micul dejun, să te îmbraci s.a.

  1. Calculează orele de somn

Este important să dormi cel puțin opt ore pe noapte. Asigură-te că în funcție de ora de trezire, te pui să dormi cu suficient de mult timp înainte astfel încât să îți asiguri necesarul de odihnă.

  1. Fă schimbări graduale

Dacă îți dorești să te trezești mai devreme dimineața, să poți face mai multe lucruri, trebuie să faci această schimbare treptat. De exemplu, dacă vrei să te trezești cu o ora mai devreme, pune-ți alarma să sune cu 10 minute mai devreme, pentru una-două săptămâni. Pentru următorele două săptămâni, mai scazi încă 10 minute. Tot așa până organismul tău se obișnuiește progresiv cu ora de trezire pe care ți-o dorești.

  1. Evită butonul snooze

Îți dă o falsă impresie că apuci să te odihnești mai mult. De fapt, nu faci decât să îți obosești organismul, fără să obții un somn sănătos. Dacă te ajută, pune alarma undeva departe de pat astfel încât să fie nevoie să te ridici din pat pentru a o opri și să nu mai ai de ce să îi dai snooze.

  1. Perseverează

Odată ce ți-ai stabilit un program de somn, încearcă să îl respecți tot timpul. Chiar dacă în weekend vrei să dormi mai mult, încearcă să nu depășești una-două ore peste programul din timpul săptămânii. În felul acesta vei reuși să îți obișnuiești organismul cu un program stabilit, iar trezirea de dimineață va fi mai simplă.

 

Ai și alte idei pentru un program de somn sănătos? Împătășește-le cu noi în secțiunea de comentarii!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*