Există o diferenţă importantă între a fi singur şi a te simţi singur. Să te simţi singur înseamnă să fii nefericit şi să simţi că nimeni nu te înţelege şi nu te apreciază pentru ceea ce eşti. La polul opus, poţi să fii singur pentru o perioadă de timp şi să fii OK cu asta. Ne face bine din când în când să fim doar cu noi înşine, să putem să ne gândim la diverse lucruri, să planificăm şi chiar să medităm în linişte.
În ceea ce priveşte sentimentul de singurătate, această problemă poate să fie adesea cauzată de gânduri şi sentimente de imperfecţiune, ruşine sau inadaptare pe care le avem despre noi înşine. Poţi să fii în mijlocul unei petreceri antrenante şi totuşi să te simţi singur.
Iată câteva lucruri pe care poţi să le faci din momentul în care îţi dai seama că acest sentiment te copleşeşte şi vrei să faci o schimbare şi să te simţi mai bine în pielea ta alături de cei din jur.
1. Identifica propriile gânduri care te izolează de ceilalţi
A fi cel mai dur critic al tău nu este o idee foarte bună. Poţi să ajungi să te sabotezi singur prin gânduri de tipul “Sunt prea urât/ă să vrea cineva să iasă cu mine.” “Îmi doresc să fi fost mai amuzant/ă şi să am lucruri interesante de povestit”, “Cei din jur nu mă vor înţelege niciodată.”
Îndepărtează aceste gânduri. Cu toţii avem defecte, dar şi calităţi. Indentifică mai degrabă calităţile şi gândeşte-te că eşti o persoană cu care oricine ar dori să-şi petreacă timpul. Înainte să te placă ceilalţi trebuie să poţi să te placi pe tine însuţi.
2. Deschide-te către cei din jur
Asumă-ţi riscul de a povesti celorlalţi despre tine. Din moment ce singurătatea duce către izolare, experimentează prin a povesti diverse lucruri despre tine: sentimente, amintiri, dorinţe şi vise etc. Acest lucru îi va ajuta pe cei din jurul tău să te cunoască mai bine şi să te înţeleagă în acelaşi timp.
3. Cere ce ai nevoie
Adună-ţi curajul şi spune-le celor din jurul tău ce vrei de la ei. Mai multă înţelegere, suţinere, afecţiune, încurajări. Ai putea fi surpins! Nimeni nu are capacitatea să-ţi citească gândurile, iar dacă nu spui ce vrei de la prieteni şi apropiaţi, aceştia nu au cum să ghicească.
4. Ia iniţiativa
Nu aştepta invitaţii. Ia-ţi inima în dinţi şi fii tu cel care invită oamenii să facă parte din viaţa ta. Fie că e vorba de o ieşire la o cafea, prânz, o plimbare prin parc sau o adunare de mai mulţi oameni la tine acasă pentru jocuri distractive. Indiferent de rezultat, perseverează şi vei vedea şi rezultatele.
5. Fă parte dintr-o comunitate online
Poate să ajute. Împărtăşeşteţi gândurile şi experienţele sau pune întrebări celor care trec prin situaţii asemănătoare cu ale tale. Forumurile online te ajută să-i ajuţi pe alţii în timp ce te ajuţi si pe tine. Găseşti un forum de discuţii şi aici, pe adolescenteen.ro
6. Apucă-te de sport sau adoptă un hobby
Dacă începi să frecventezi o sală de gimnastică, vei avea ocazia să întâlneşti şi niste oameni noi. Sau poţi opta pentru exersarea unei abilităţi noi. Poţi învăţa să cânţi la un instrument, să desenezi sau chiar să dansezi. Să înveţi aceste lucruri cu alţii te poate ajută atât să întâlneşti oameni noi şi în acelaşi timp te va ajuta să-ţi dezvolţi încrederea în tine şi în faptul că poţi face lucruri cu care te poţi mândri.
7. Cere ajutor
În cazul în care îţi dai seama că acest sentiment persistă şi îţi afecteză relaţiile cu ceilalţi într-un mod nesănătos, vorbeşte cu cineva despre acest lucru. Fie că e vorba de un consilier şcolar sau unul din părinţi, va fi o decizie înţeleaptă să povesteşti cuiva prin ceea ce treci, astfel încât să primeşti ajutor şi susţinere.
Dacă ai avea un prieten care trece printr-o astfel de perioadă, care crezi că ar fi cele mai potrivite încurajări şi cum ai încerca să îl ajuti? Scrie-ne părerea ta în secţiunea de comentarii de mai jos.